Krenulo postavljanje solarne elektrane na Bijeloj kući

Krenulo postavljanje solarne elektrane na Bijeloj kući

Predsjednik Obama nedavno je objavio kako je Bijela kuća napokon krenula s projektom energetski efikasne obnove. Prva faza projekta uključuje ugradnju solarne elektrane na krovu jedne od najvažnijih građevina u SAD-u. Obama je najavio projekat ozelenjivanja Bijele kuće još prije tri godine. Solarni paneli će pružiti čistu energiju domu američkog predsjednika po prvi puta nakon predsjednika Cartera. Iako

Predsjednik Obama nedavno je objavio kako je Bijela kuća napokon krenula s projektom energetski efikasne obnove. Prva faza projekta uključuje ugradnju solarne elektrane na krovu jedne od najvažnijih građevina u SAD-u.

Obama je najavio projekat ozelenjivanja Bijele kuće još prije tri godine. Solarni paneli će pružiti čistu energiju domu američkog predsjednika po prvi puta nakon predsjednika Cartera.

Iako ime proizvođača solarnih panela nije objavljeno, fotonaponski sistem američke je proizvodnje te će osigurati čistu električnu energiju koja će u potpunosti zadovoljiti potrebe predsjednikove obitelji. Solarna elektrana sastojati će se od 20 do 50 panela koji bi trebali u potpunosti instalirani ovih dana.

Predsjednik Obama je za vrijeme obraćanja novinarima 2010. godine rekao kako se nada da će instaliranje solarnih panela na krovu Bijele kuće biti simbol i poticaj građanima SAD-a za veće korištenje obnovljivih izvora energije. Skoro tri godine kasnije, prvi paneli su instalirani, a u planu je i daljnja energetska obnova Bijele kuće koja će dodatno povećati energetsku efikasnost objekta.

Bijela kuća već je jednom na svom krovu imala instaliran sistem za proizvodnju električne energije uz pomoć energije sunca i to vremenu od 1979.-1986. Sistem je postavio predsjednik Carter, no potom ga je Ronald Regan za vrijeme popravka krova uklonio i nikada nije ponovno instaliran. Nakon gotovo dvadeset godina, predsjednik George W. Bush ponovno je uveo solarnu energiju u Bijelu kuću postavljanjem male elektrane na krovu kućice za održavanje travnjaka, no sve do sada nitko se nije ozbiljnije pozabavio ovom temom.

 

Izvor: croenergo.eu

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu