Križevci – grad šampion EU fondova: ‘Cilj nam je do 2030. godine postati energetski neovisan grad’

Križevci – grad šampion EU fondova: ‘Cilj nam je do 2030. godine postati energetski neovisan grad’

Cilj im je postaviti solarne panele na javne zgrade, energetski ih obnoviti i poticati građane da koriste obnovljive izvore energije

Video na:

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/298483/krizevci-cilj-nam-je-do-2030-godine-postati-energetski-neovisan-grad/

Križevci žele do 2030. godine postati energetski neovisan grad. Cilj je postaviti solarne panele na javne zgrade, energetski ih obnoviti i poticati građane da koriste obnovljive izvore enegije.

Prvi je to grad u Hrvatskoj kojem je pošlo za rukom da građani sudjeluju u financiranju solarne elektrane.

U Križevcima se gradi na mnogim lokacijama. Na više od 5 hiljada kvadratnih metara osnovne škole postavlja se toplinska izolacija, LED rasvjeta i solarni paneli. Projekt vrijedan 10 miliona kuna, sufinanciran je iz EU fondova s ciljem uštede od 58 posto u toplinskoj energiji.

Prije dva mjeseca u pogon je puštena i prva solarna elektrana u Hrvatskoj koju su financirali građani.

“Većina energije se potroši na licu mjesta, ono sto se ne potroši ide u mrežu. Vuče se dalje energetska energija iz mreže. Sad planiramo još dodati električne baterije i punionicu za električna vozila tako da imamo vise vlastite energije potrošene na vlastitom objektu“, rekao je Robert Pašičko iz Zelene energetske zadruge.

Nalazi se na krovu zgrade Razvojnog centra i tehnološkog parka u kojem je smješteno 30 firmi s preko 250 zaposlenih.

“To je prehrambena industrija, metaloprerađivačka industrija, drvna industrija i IT sektor“, kazao je Tihomir Hodak, direktor Razvojnog centra i Tehnološkog parka u Križevcima.

„S tvrtkama koje posluju u parku završeni studenti odmah rade kod njih preko projekata i drugih varijanti”, izjavio je Marijan Sever, vlasnik firme za konstrukciju i proizvodnju elektroničnih uređaja.

Nataša Krlovčec iz Križevaca smatra da je šire tržište prilika da u Križevcima nađu nove ljude koji su voljni učiti i raditi te sudjelovati na projektima.

Križevci nude i niže cijene građevinskog zemljišta nedaleko centra kao i komunalnog doprinosa za mlade obitelji.

“568 kvadrata smo kupili, to će biti dovoljno za jednu malu kućicu na kat, ništa preveliko ali dovoljno za obitelj”, rekla je Nataša.

Radi se i na infrastrukturi – asfaltira se 10 kilometara ceste kao i pješačko-biciklističke staze. I to za sigurnost u gradu od 21 tisuću stanovnika.

No, u čemu je tajna uspjeha Križevaca?

Tajna uspjeha leži u tome što se oko određenih pitanja uključuju sami građani. Križevci su prvi grad u Hrvatskoj u kojem su se građani aktivirali i to po pitanju energetike.

“Direktnim uključivanjem građana gradimo grad za građane i želimo jasno i transparentno dati do znanja gdje se troši njihov novac i koji su jasni benefiti građana od novca koji su zaradili”, kazao je Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca.

Križevci su u tri godine povukli 70 miliona kuna iz EU fondova

Isto tako, proglašeni su šampionom EU fondova, a gradonačelnika posebno raduje niz različitih društvenih aspekata i područja od ulaganja u socijalno-poduzetničku infrastrukturu, u osnovno školstvo, vrtiće te naravno energetiku i energetsku učinkovitost

Rajn je poručio i da su Križevci iznimno pogodan grad za život, infrastrukturno odlično povezan, Zagreb je na pola sata te je jedan od najsigurnijih gradova.

“Ulažemo u vrtiće, dostupnost zdravstvene njege, ulaganje u osnovno školstvo i naravno gradimo modernu zajednicu gdje uključujemo građane u aktivno odlučivanje u svim politikama grada”, poručio je gradonačelnik.

 

Preuzeto sa: https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/3286075/krizevci-cilj-nam-je-do-2030-godine-postati-energetski-neovisan-grad/?fbclid=IwAR1B-Ef0A4yxnkr90Um82cmEuz1KIAcfgYz4lkTfMXUtKSjTnyCw8rFWq4c

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu