“Lajk za pametnu energiju”, projekt “Zeleni ekonomski razvoj”

“Lajk za pametnu energiju”, projekt “Zeleni ekonomski razvoj”

Edukativno-zabavni događaj čiji je slogan bio ”Lajk za pametnu energiju” održan je u Sarajevu.

Ovaj događaj u okviru projekta ”Zeleni ekonomski razvoj” upriličio je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u saradnji s partnerima – Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, švedskom ambasadom u BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, saopćili su organizatori.

Brojni posjetioci družili su se s profesorom Atomom, zaštitnim licem kampanje ”Lajk za pametnu energiju”, te od njega saznali korisne savjete i načine pametne upotrebe energije. Najmlađi posjetioci su učešćem u kvizu znanja ”Znanjomat” nagrađivani zanimljivim nagradama i edukativnim brošurama o efikasnijoj upotrebi energije.

Na ovaj način nastoji se kod djece i mladih doprinijeti boljem razumijevanju energetske efikasnosti i velikom značaju koji ima za zaštitu životne sredine, finansijsku uštedu, kao i sigurniju budućnost, navode organizatori.

Cilj projekta ”Zeleni ekonomski razvoj” je uspostavljanje energetskog menadžmenta u javnim objektima u BiH te manje trošenja javnih budžeta na potrošnju energije i vode, osiguranje povoljnih uslova i finansijskih mehanizama za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti uz istovremeno stvaranje „zelenih radnih mjesta“.

“Energetski resursi i njihovo eksploatisanje predstavljaju veliki problem te je vrijeme da se počnu mijenjati navike kod građana o korištenju i potrošnji energije. Energijska efikasnost interes je cijele zajednice, a uloga građana u ovoj oblasti je veoma važna. Primjena mjera energijske efikasnosti omogućava nam da uz resurse koje imamo postignemo bolje rezultate u unapređenju životnog standarda te doprinesemo ostvarenju energetskih i ekonomskih ušteda uz istovremeno očuvanje okoliša”, izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Fuad Čibukčić.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply