London: Uradi sam ekološki bicikl napravljen od bambusa

London: Uradi sam ekološki bicikl napravljen od bambusa

Budućnost bicikla je ekološka u materijalima i izradi. Bicikl napravljen kod kuće od bambusovog okvira te komponenti otisnutih kod kuće uz pomoć 3-D pisača san je dizajnera okupljenih u kolektivu Bamboo Bicycle Club koji eksperimentira sa novim načinima proizvodnje bicikala.

Projekt, podržan kroz Kickstarter kampanju, predstavljen je na radionici koja je nedavno održana u Muzeju dizajna u Londonu. Idejni začetnici projekta vjeruju kako će uskoro biti uobičajeno imati 3-D pisač kod kuće te će izrada okvira stajati oko desetinu cijene trenutne redovne proizvodnje okvira bicikla.

U trenutnim verzijama prototipi su izrađeni od karbonskih vlakana, a budući modeli mogli bi biti napravljeni od kompozitnih materijala kao što je lan, čime bi se bicikl mogao u potpunosti reciklirati i kompostirati.

Bamboo Bicycle Club nudi “uradi sam” paket za izgradnju bicikla od bambusa po cijeni od 260 eura. Komplet se sastoji od cijevi od bambusa, pogonske osovine te svih drugih dijelova koji su potrebni za izradu funkcionalnog bicikla. Čim 3-D sistemi printanja budu dostupni svima, dizajneri su najavili snižavanje troškova i vremena proizvodnje vezanih uz bicikl. Tako bi bicikl mogao biti napravljen za oko 150 eura i u samo 24 sata umjesto sadašnjih 40 sati.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply