London uvodi naknadu za ulazak vozila koja puno zagađuju

London uvodi naknadu za ulazak vozila koja puno zagađuju

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan rekao je da će London uvesti taksu od 10 funti za zagađivanje za automobile u centru grada. Taksa će biti uvedena 23. oktobra a najavljena je tik nakon objavljivanja upozorenja Europske komisije o lošoj kvaliteti zraka u Londonu.

Zapanjujuće je da živimo u gradu u kojem je zrak toliko zagađen da mnoga naša djeca odrastaju sa plućnim problemima. Ukoliko sada ne napravimo drastične promjene, nećemo štititi zdravlje naše djece u budućnosti” naveo je Khan, potvrđujući da će London dobiti “najstroži standard” za emisije od svih velikih gradova, prenosi britanski The Guardian.

Konkretno, planiranio je da starija vozila koja više zagađuju, plaćaju taksu od 10 funti za vožnju u centralnim dijelovima Londona.

Gradonačelnik je objavio i pokretanje internet sistema za provjeru da li vozila spadaju u kategoriju koja će biti pogođena dodatnim taksama. Sistem se nalazi na stranici Transport for London.

Kako prenosi Guardian, očekuje se da će se taksa primenjivati na 10.000 najstarijih vozila svakog dana u sedmici.

BBC prenosi da je riječ o vozilima na diesel i naftu koja su proizvedena prije 2005. godine i ne ispunjavaju Euro 4 standard za emisije.

Taksa će se pridodati postojećoj naknadi od 12.5 funti koja se plaća za ulazak vozila u centralnu zonu Londona od 7 ujutro do 6 popodne od ponedeljka do petka. To znači da će u ovom periodu ulazak vozila koja više zagađuju stajati 21.5 funti.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply