Los Angeles: Kuća čija je fasada zalijepljena…

Los Angeles: Kuća čija je fasada zalijepljena…

Zaboravite vijke i šarafe, fasada ove kuće je zalijepljena dvostranom ljepljivom trakom. Budući da je vlasnik kuće bio jedan od direktora u firmi 3M, odluka lijepljena fasade dvostranom trakom ne bi trebala previše čuditi.

Kuću su dizajnirali arhitekti iz studija SPF: architects, a rezidencija se nalazi na brežuljku u Los Angelesu te je vrlo vjerojatno prva kuća na svijetu koja koristi 3M-ovu dvostranu ljepljivu traku na fasadi.

Kuća je izvana u potpunosti zamotana u velike letvice od anodiziranog aluminija* koje su zalijepljene na konstrukciju s 3M dvostranom trakom (inače razvijena za korištenje u avionskoj industriji).

Sama kuća se sastoji od dva dijela koji razdvajaju privatne i javne funkcije te omogućuju ulazak velike količine dnevnog svjetla.

Velike terase na sjevernoj i južnoj strani omogućuju dodatni ulaz svjetlosti te štite od vrućeg kalifornijskog sunca. Kroz cijeli unutrašnji prostor prostire se neutralna paleta tonova, a pod je u cijelosti napravljen od jednog materijala kako bi se dodatno naglasila mirnoća i jedinstvenost interijera.

*Anodizirani aluminij je obitelj slitina aluminija s aluminijevim oksidom Al2O3 kao zaštitnim slojem na površini. Anodizirani aluminij je jedinstven materijal po tome što je stvoren da oksidira. Anodizacija povećava debljinu sloja aluminij oksida kako bi ojačala prirodnu otpornost temeljnog aluminija na koroziju. To je razlog zašto se mnoga sredstva za poliranje metala ne mogu koristiti na anodiziranom aluminiju.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply