Mak Kamenica: BiH propušta investicioni potencijal od pet milijardi KM!

Mak Kamenica: BiH propušta investicioni potencijal od pet milijardi KM!

Investicioni potencijal u mjere energetske efikasnosti u BiH je oko pet milijardi maraka. Riječ je o oblasti koja predstavlja veliku razvojnu šansu za našu državu, jer veliki dio novca koji se uloži u mjere energetske efikasnosti ostaje u BiH. Izjavio je to Mak Kamenica, zamjenik direktora USAID-a za investiranje i sektor energije.

Pismo ambasadora

Uoči Nove godine ambasadori SAD, Velike Britanije, Njemačke i Švedske, specijalni predstavnik EU u BiH i rezidentni predstavnik Razvojnog programa UN-a u našoj zemlji uputili su Domu naroda Parlamenta FBiH pismo u kojem traže usvajanje ovog zakona. No, umjesto toga, čelnici Doma naroda ovu su tačku prolongirali za 12. januar.

– Teško je napraviti tačnu procjenu koliko je izgubljeno u finansijskom smislu, ali činjenica je da je već izgubljeno previše vremena, što su i ambasadori naveli u svom pismu. Još nismo napravili ni osnovni korak, a to je usvajanje zakona o energetskoj efikasnosti. Zakonom tek trebamo stvoriti pretpostavke i okvir za djelovanje na polju energetske efikasnosti. USAID će dalje pomagati da se razviju potrebni mehanizmi za finansiranje mjera u ovoj oblasti – kazao nam je Kamenica.

Obaveze za EU

Kao osnovne prednosti za građane, a i privredu, navodi umanjene troškove za energiju, odnosno uštedu novca. Ulaganjem u mjere energetske efikasnosti, kao što je, primjerice, izolacija kuća, kako kaže on, moguće je uštedjeti skoro polovinu novca koji se koristi za grijanje. Dodaje da privreda, a posebno djelatnosti koje se bave proizvodnjom materijala i opreme za energetsku efikasnost te građevinske i uslužne djelatnosti iz ovog domena, imaju i dodatne mogućnosti da znatno povećaju svoje kapacitete, zaposle nove ljude i time pokrenu cijeli razvojni ciklus.

On je ukazao i na obaveze kroz direktive Evropske unije za zemlje članice Energetske zajednice, među kojima je i BiH.

Zaštita od zagađenja

– Naravno, energetska efikasnost ima i opće društvene prednosti, jer se znatno smanjuju ispuštanja štetnih gasova. Energetska efikasnost jedna je od osnovnih mjera zaštite protiv prekomjernog zagađivanja zraka koje je prisutno u gradovima širom BiH – kazao je Kamenica.

Ovog četvrtka će se pred Domom naroda Parlamenta Federacije naći zakon o energetskoj učinkovitosti Federacije, koji je jako bitan, a koji je već četvrti put na dnevnom redu. Nadajmo se konačno pozitivnom ishodu!

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply