Mapa: BiH treća u svijetu po smrtnosti zbog zagađenja zraka

Mapa: BiH treća u svijetu po smrtnosti zbog zagađenja zraka

BiH – Zbog zagađenja zraka u svijetu godišnje umiru milioni ljudi.

Zemlje regije su u samom svjetskom vrhu po broju smrti zbog zagađenja zraka. Bosna i Hercegovina je na trećem mjestu sa 223,6 umrlih na 100.000 stanovnika, odmah iza Gruzije i Sjeverne Koreje.

Albanija je na petom mjestu (171,4), Srbija na desetom (137,2), Makedonija dvanaestom (128,9), a Crna Gora šesnaestom (123,5).

Zagađenje zraka u domaćinstvu uzrokovano nečistim gorivima ili neefikasnom tehnologijom dovelo je do 4,3 miliona smrtnih slučajeva u svijetu u 2012. godini, kaže se u nedavno objavljenom izvještajuSvjetske zdravstvene organizacije (WHO). Samo zbog posljedica vanjskog zagađenja zraka (saobraćaj, industrija, spaljivanje otpada, stambena potrošnja goriva…) umrlo je tri miliona ljudi u istom periodu.

Zajedno, zagađenje zraka uzrokovalo je 6,5 miliona smrtnih slučajeva, ili 11,6 posto od ukupnog broja smrtnih slučajeva u svijetu.

Zagađenje zraka jedan je od glavnih faktora rizika od nezaraznih bolesti kod odraslih, a uzrokuje kardiovaskularne bolesti, moždani udar, hronične opstruktivne bolesti pluća, rak pluća i povećanje rizika za akutne respiratorne infekcije.

Procjenjuje se da je zagađenje zraka u domaćinstvu uzrok polovine smrti od upale pluća kod djece mlađe od pet godina.

12321331212Detaljniji podatci se mogu dobiti na: http://apps.who.int/gho/data/node.sdg.3-9-viz-1?lang=en

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply