Maroko gradi jednu od najvećih solarnih elektrana

Maroko gradi jednu od najvećih solarnih elektrana

Kralj Maroka Mohamed Šesti je na jugu svoje zemlje proglasio početak izgradnje četvrtog, završnog dijela projekta "Nur", jedne od najvećih solarnih fotonaponskih elektrana u svijetu.

Nalazi se u pustinji, na 137 hektara i imati će kapacitet od 72 MW, objavila je službena novinska agencija MAPA.

Radi se o investiciji od 750 miliona dirhama (70 miliona eura), a glavni financijer je njemačka banka KfW sa 659 miliona dirhama (61 milion eura). Nur IV će početi s radom u prvom kvartalu 2018. godine.

Centralom će upravljati konzorcij marokanske Agencije za solarnu energiju (Masen) i saudijske firme Acwa Power, koja je dobila natječaj za narednu fazu projekta.

Maroko je u 2016. završio projekat “Nur I”, a komponente “II” i “III” su završene 76, odnosno 74 posto. Kraljevina je u decembru prošle godine bila domaćin Međunarodne konferencije o klimi COP22.

Kada se svi dijelovi Nura završe, kompleks će imati proizvodni kapacitet od 582 megavata. Bez relevantnih zaliha nafte, plina i ugljena, Maroko provodi ambiciozan razvojni plan kojim bi skoro polovicu svojih energetskih potreba zadovoljio iz obnovljivih izvora

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply