Mercedes lansira električni kamion prije Tesle

Mercedes lansira električni kamion prije Tesle

Interes za e-kamion je ogroman, a trenutno se pregovara s dvadesetak potencijalnih klijenata

Mercedes Benz priprema teren za plasiranje prvog kamiona s potpuno električnim pogonom, a po svemu sudeći, brže od potencijalno najvećeg rivala na tom području Tesla Motorsa, prenosi SEEbiz.
Mercedes je potvrdio da će proizvodna verzija električnog kamiona zasnovanog na studiji Urban e-Truck prikazanoj prošle jeseni na frankfurtskom salonu uskoro stići na ceste. Interes je ogroman, a trenutno se pregovara s dvadesetak potencijalnih klijenata, ali se s imenima još ne ide u javnost. U ponudi će biti dvije veličine kamiona (18 i 25t), a kupci će moći birati između klasičnog tovarnog prostora, hlađenog ili platforme. Kamion ima doseg od oko 200 km, 212 kWh baterije napajaju dva elektromotora snage 250 kW i maksimalnog obrtnog momenta od 1.000 Nm. U Mercedesu se nadaju kako performanse u praksi neće bitno odstupati.
Navodi se kako će u drugoj polovici godine krenuti proizvodnja električnog dostavnog vozila, Fuso eCanter, a prvih 150 primjeraka dobit će klijenti iz Europe, Japana i SAD-a. Tesla Motors također planira proširiti asortiman komercijalnim vozilima, ali proizvodna verzija se očekuje tek za tri do četiri godine.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply