Ministar Trhulj: Elektroprivreda HZ HB sanirala dio gubitka, nema potrebe za poskupljenjem struje

Ministar Trhulj: Elektroprivreda HZ HB sanirala dio gubitka, nema potrebe za poskupljenjem struje

Zahvaljujući povoljnim hidrološkim prilikama Elektroprivreda HZ HB u prvih mjesec i pol ove godine sanirala je značajan dio gubitka iz prethodne godine, izjavio je u Mostaru federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, dodavši kako u ovakvim uvjetima ne postoji potreba za povećanjem cijene električne energije. Ministar Trhulj boravi u službenom posjetu Elektroprivredi HZ HB,

Zahvaljujući povoljnim hidrološkim prilikama Elektroprivreda HZ HB u prvih mjesec i pol ove godine sanirala je značajan dio gubitka iz prethodne godine, izjavio je u Mostaru federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, dodavši kako u ovakvim uvjetima ne postoji potreba za povećanjem cijene električne energije.

Ministar Trhulj boravi u službenom posjetu Elektroprivredi HZ HB, gdje su ga čelni ljudi upoznali s trenutnim stanjem u ovom javnom poduzeću te planiranim investicijama.

“Prošle godine zbog izuzetno loše hidrologije odobrili smo rebalans plana koji je predviđao dosta veliki gubitak, preko 50 miliona konvertibilnih maraka. Međutim, zahvaljujući dobroj hidrologiji (krajem prošle godine) i uštedama koje je Uprava uradila gubitak je smanjen za više od 12 miliona konvertibilnih maraka”, kazao je u izjavi za novinare ministar Trhulj.

On je dodao kako je u januaru i februaru premašena planirana proizvodnja električne energije te je Elektroprivreda HZ HB samo u januaru ostvarila 20 miliona maraka dobiti, za razliku od miliona maraka dobiti u istom mjesecu prošle godine.

“Sada sigurno nema razloga da dođe do poskupljenja električne energije i to je dobra vijest za sve potrošače Elektroprivrede HZ HB”, kazao je Trhulj.

Na sastanku je bilo riječi i o planiranim investicijama u proizvodne pogone Elektroprivrede HZ HB. Najavljeno je da će do kraja godine u rad biti pušteno novih 60 megavata u hidroelektrani Mostarsko blato, a nastavljaju se i aktivnosti na izgradnji vjetroparka Mesihovina i termoelektrane Kongora.

Na pitanje da prokomentira situaciju u mostarskom Aluminiju, koji je prošle sedmice objavio da je 2012. godinu završio sa 65 miliona maraka gubitka zbog visoke cijene električne energije, ministar Trhulj rekao je da je i o toj temi bilo riječi: “U ovakvim povoljnim uvjetima možda je i moguće pronaći rješenje za Aluminij, ali u ovom trenutku ne bih izlazio u javnost s detaljima. Gledat ćemo da pomognemo Aluminiju jer sigurno da je industrijska proizvodnja vrlo bitna za Mostar”.

Ideja da se u krugu aluminijskog kombinata izgradi termoelektrana, ili na plin ili na ugljen, je sigurno dobra i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije sigurno će pomoći, zaključio je ministar Erdal Trhulj. 

(Fena)

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu