Ministarski savjet Energetske zajednice nije usvojio odluku o uvođenju sankcionih mjera protiv BiH

Ministarski savjet Energetske zajednice nije usvojio odluku o uvođenju sankcionih mjera protiv BiH

Ministarski savjet Energetske zajednice nije usvojio odluku o uvođenju sankcionih mjera protiv Bosne i Hercegovine. “Iako su, nažalost, i neki u BiH zagovarali uvođenje sankcija, tokom višečasovnih razgovora jučer i danas uspjeli smo da argumentovano ukažemo na neosnovanost zahtjeva za uvođenjem sankcionih mjera kojeg je predložio Sekretarijat Energetske zajednice”, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

Ministarski savjet Energetske zajednice nije usvojio odluku o uvođenju sankcionih mjera protiv Bosne i Hercegovine.

“Iako su, nažalost, i neki u BiH zagovarali uvođenje sankcija, tokom višečasovnih razgovora jučer i danas uspjeli smo da argumentovano ukažemo na neosnovanost zahtjeva za uvođenjem sankcionih mjera kojeg je predložio Sekretarijat Energetske zajednice”, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

To je, po njegovim riječima, posebno značajno iz razloga što su, uz određene sankcione mjere koje su predviđene Ugovorom o Energetskoj zajednici, bile predložene i neke druge, izvan ugovornog konteksta, a koje su po svojoj prirodi radikalnijeg, odnosno finansijskog karaktera, te koje bi proizvele veoma negativne implikacije kako po BiH, tako i po region.

činjenica je da BiH kasni s realizacijom određenih ugovornih obaveza, međutim, ovo je prvi put da je Energetska zajednica zauzela realniji pristup kada je riječ o eventualnom modalitetu provođenja preostalih obaveza.

“Umjesto insistiranja na zakonu o gasu kojim bi, između ostalog, bilo regulisano pitanje jedinstvenog regulatora u oblasti gasa za cijelu BiH, a oko čega objektivno ne postoji saglasnost u BiH, niti postoji ustavna osnova za usvajanje predmetnog zakonskog akta, predstavnici Energetske zajednice predlažu da se ovo pitanje riješi po belgijanskom modelu, odnosno posredstvom sporazuma između entiteta, čime se otvara širi prostor za eventualno postizanje dogovora u BiH u ovom kontekstu”, ističe Tučić.

“U svakom slučaju, mislim da svi zajedno u BiH moramo u narednom periodu uložiti dodatne napore kako bi se pronašla adekvatna rješenja za sva otvorena pitanja kada je riječ o članstvu BiH u Eneregetskoj zajednici, te kako bi preuzete obaveze na odgovarajući način, a to znači u skladu s postojećom ustavnom strukturom, bile i realizovane”, navodi Tučić.

Dodao je da ćemo se “u suprotnom, veoma brzo suočiti s novim postupkom i novom opasnošću za primjenom sankcionih mjera prema BiH”.

“To je od posebnog značaja uzimajući u obzir reformske procese koji se planiraju provesti u Energetskoj zajednici, a kojima je, između ostalog, predviđeno uvođenje radikalnijih sankcionih mehanizama posredstvom kojih bi se članice Energetske zajednice koje kasne u realizaciji svojih ugovornih obaveza kažnjavale”, rekao je Tučić, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply