MMF poziva na više energetske poreze za borbu protiv klimatskih promjena

MMF poziva na više energetske poreze za borbu protiv klimatskih promjena

Međunarodni monetarni fond (MMF) koji je u energetskom svijetu poznat kao iznimno konzervativan je nedavno objavio da su energetski porezi u većini svijeta puno niži nego što bi trebali biti zbog uticaja na zdravlje i okoliš koje imaju fosilna goriva. MMF je po prvi put predstavio, po njihovom mišljenju adekvatne poreze za ugalj, prirodni plin, benzin i

Međunarodni monetarni fond (MMF) koji je u energetskom svijetu poznat kao iznimno konzervativan je nedavno objavio da su energetski porezi u većini svijeta puno niži nego što bi trebali biti zbog uticaja na zdravlje i okoliš koje imaju fosilna goriva.

MMF je po prvi put predstavio, po njihovom mišljenju adekvatne poreze za ugalj, prirodni plin, benzin i dizel u 156 država, a kojima bi se uračunali ukupni troškovi goriva koji uključuju emisiju ugljičnog-dioksida, onečišćenje zrake i druge faktore.

MMF je do dolaska Christine Lagarde u potpunosti ignorisao probleme fosilnih goriva, te klimatske promjene koje nastaju njihovim korištenjem. Ovime su se i oni konačno ukrcali na brod održivog razvoja i uključili u borbu protiv klimatskih promjena.

Lagarde je izjavila da države ne bi trebale čekati svjetski dogovor o klimatskim promjenama nego bi same trebale promijeniti energetske cijene. MMF objavljuje da se ne radi uvijek nužno o skupljim porezima nego pametnijim, i da je to efikasniji i jednostavniji način za borbu protiv klimatskih promjena što bi omogućilo vladama da ne smišljaju poticaje za obnovljive izvore energije nego da puste tržište da upravlja svime.

Prema procjenama MMF-a implementacija efikasnih energetskih poreza bi smanjila smrtnost korištenjem fosilnih goriva za 63%, smanjila emisije
ugljičnog-dioksida za 23% i povećala BDP za 2,6% na svjetskom nivou.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply