Može li solarna energija biti jeftina?

Može li solarna energija biti jeftina?

činjenica 1: Glavni sastojak u većini solarnih panela je pročišćeni pijesak. činjenica 2: Dovoljno je da sunce osvjetli planetu Zemlju za samo jedan sat kako bi se zadovoljile sve energetske potrebe za jednu godinu. Zašto je onda solarna energija skupa i samim tim nedostupna široj javnosti? Za početak, proizvodnja uređaja koji pretvaraju ulazne fotone u električnu

činjenica 1: Glavni sastojak u većini solarnih panela je pročišćeni pijesak. činjenica 2: Dovoljno je da sunce osvjetli planetu Zemlju za samo jedan sat kako bi se zadovoljile sve energetske potrebe za jednu godinu. Zašto je onda solarna energija skupa i samim tim nedostupna široj javnosti?

Za početak, proizvodnja uređaja koji pretvaraju ulazne fotone u električnu energiju nije nimalo jeftina. Tome se dodaju troškovi instaliranja solarnih sistema što može koštati čak do $10 po watu proizvedene električne energije.

Potrebna su dodatna tehnološka otrkića kako bi fotovoltažni sistemi pojeftinili, zaključak je izvještaja Lux Research-a, firme koja se bavi savjetovanjem o nadolazećim tehnologijama.

Novi trend razvoja solarne energije uključuje sve veći rast silikonskih wafera umjesto izgradnje od dugih ingota ili čak promjena fundamentalne fizike kao što je upotreba tzv. crnog silikona ili kvantne tačkica.

Naravno, da svi izvori energije plaćaju svoju punu cijenu, solarna energija bi bila dosta konkurentnija. Na kraju krajeva, proizvodnja solarnih panela ne rezultira u nus proizvodima kao što su živa, CO2 emisije i drugi polutanti kao što je to slučaj u termoelektranama na ugalj. Ako su zdravstveni i ekološki troškovi uključeni u cijenu uglja ili prirodnog gasa solarna energije bi postal dosta jefinitija.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply