Murterini prvi u Hrvatskoj uveli solarnu javnu rasvjetu

Murterini prvi u Hrvatskoj uveli solarnu javnu rasvjetu

Težačka ulica u Murteru prva je ulica u Hrvatskoj koju će noću osvjetljavati solarna javna rasvjeta koja funkcionira neovisno o javnoj energetskoj mreži. U ulici dugoj nešto više od pola kilometra postavljeno je 20 stubova na kojima su fotonaponski paneli koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu i akumuliraju je u akumulatorima. Ekološki model U podnožju stuba su baterije od 150

Težačka ulica u Murteru prva je ulica u Hrvatskoj koju će noću osvjetljavati solarna javna rasvjeta koja funkcionira neovisno o javnoj energetskoj mreži.

U ulici dugoj nešto više od pola kilometra postavljeno je 20 stubova na kojima su fotonaponski paneli koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu i akumuliraju je u akumulatorima.

Ekološki model

U podnožju stuba su baterije od 150 ampersati koje punih sedam dana, i kod oblačnog vremena, mogu osigurati dovoljno energije za rad javne rasvjete. Svaki stub ima i električni luxomt koji po potrebi dodatno smanjuje potrošnju struje u razdobljima noći kada na ulici ima manje prolaznika. Održavanje je minimalno u usporedbi s klasičnom javnom rasvjetom jer se umjesto standardnih natrijevih žarulja za rasvjetu koristi LED tehnologija koja, osim što je energetski efikasnija, ima deklarirani vijek od 50 hiljada radnih sati, odnosno 12 godina.

Nema potrebe za raskopavanjem ulica i polaganjem električnih kabela. Montaža i održavanje su jednostavni. Po potrebi se može i prenositi na druge lokacije. Rasvjeta ulice nije ugrožena kod pada napona ili nestanka struje. I ono što je najvažnije: nema računa za struju.

Također, kao ekološki osviješteni građani, solarnu javnu rasvjetu prepoznali smo kao efikasan model koji može pridonijeti smanjenju ukupne emisije ugljikova dioksida u atmosferu – kaže Dragica Bašić, donačelnica Murtera, koja je najzaslužnija što je ova općina krenula u implementaciju solarne javne rasvjete.

– Å to se tiče finansijskih probitaka, računica je jasna. Rasvjeta ove ulice stajala nas je 54 hiljada Eura, s tim da je petinu iznosa osigurao Fond za energetsku efikasnost. Da smo se opredijelili za klasičnu rasvjetu, to bi nas stajalo između 27 i 34 hiljada eura. Mi bismo godišnje za osvjetljavanje ove ulice HEP-u platili gotovo 11 hiljada eura.

Znači, nakon pet godina ova se ulaganja u potpunosti isplate, a u usporedbi s klasičnom rasvjetom, već za dvije do tri godine. To je i razlog što nećemo stati na ovoj ulici. Namjera nam je na ovaj način osvijetliti sve murterske ulice koje nemaju javnu rasvjetu. U onim ulicama koje, pak, imaju riješenu javnu rasvjetu, standardne natrijeve žarulje zamijenit ćemo štedljivijim i dugovječnijim LED svjetiljkama – kaže donačelnica Bašić.

U želji da u projekt uključe što više firmi, lokalne vlasti u Murteru odlučile su uputiti im javni poziv kako bi u jednoj ulici svaka od njih postavila vlastiti stub s fotonaponskim ćelijama i rasvjetom. – Takav potez bio bi višestruko koristan. S jedne strane, svi potencijalni investitori imali bi priliku doći u Murter i na jednome mjestu vidjeti šta domaće firme nude, te za sebe odabrati najbolje rješenje. S druge, to bi za te firme bio besplatan izložbeni prostor. Nadamo se da će ovaj naš poziv biti plodotvoran – kaže donačelnica Bašić.

Dobra vijest za vikendaše

– Ova rješenja u Težačkoj ulici, koja su inače prošla testiranje tokom zimskog perioda u jednoj ulici u Zagrebu, nešto su skuplja. Međutim, postoje slična nešto jednostavnija i manje zahtjevna rješenja koja osiguravaju dovoljno energije za javnu rasvjetu noću za osam sati, a toliko u pravilu traje noć u ljetnom razdoblju.

Takve svjetiljke namjeravamo postaviti u dijelovima Murtera gdje su vikendice u kojima se ne boravi zimi, tako da bi u njima javna rasvjeta radila samo osam sati, što je sasvim dovoljno – kaže Ivan Božikov, načelnik općine Murter-Kornati.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply