Na Islandu emisije CO2 pretvaraju u stijenu

Na Islandu emisije CO2 pretvaraju u stijenu

Međunarodni tim naučnika na Islandu je razvio rješenje koje bi moglo pomoći u borbi protiv klimatskih promjena i to hvatanjem emisija CO2 te njihovim ubrizgavanjem pod zemlju gdje se "uhvaćeni" gas transformira u stijenu.

Studija vezana uz ovo rješenje objavljena je u časopisu Science, a naučnici su u studiji pokazali kako CO2 koji čovjek oslobađa u zrak korištenjem fosilnih goriva može brzo i trajno biti uhvaćen u vulkanskim stijenama gdje se pretvara u bezopasne minerale.

Umjesto hvatanja CO2 iz atmosfere i njegovog ubrizgavanja u iscrpljena naftna i gasna polja iz kojih bi uhvaćeni plin lako mogao izaći natrag na površinu, naučnici su se odlučili pokušati sa mineralizacijom ugljika to jest preradom gasa u mineralne karbonate. Do sada se mislilo da je ova vrsta mineralizacije moguća jedino kroz procese koji traju nekoliko stoljeća, ako ne i tisućljeća, no znanstvenici su otkrili način putem kojeg je moguće gas pretvoriti u mineral u samo dvije godine.

Tijekom provedbe eksperimenta CO2 je ubrizgan u komoru na dubini od 400-800 metara, a koja se sastoji od 90% bazalta i bogata je mineralima kao što su kalcij, magnezij i željezo, svi elementi koji su prijeko potrebni za ugljičnu mineralizaciju.

Juerg Matter, autor studije, pojašnjava:

Rezultati su pokazali da je 95 do 98% CO2 koji je bio ubrizgan u podzemlje postalo stijena, što je nevjerojatno brz proces. Ova metoda omogućiti će nam trajno pohranjivanje CO2 na ekološki način, a oslanja se na korištenje bazalta, jedne od najčešćih vrsta stijena na Zemlji“.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply