Na rijeci Rami niče pet malih hidroelektrana – Potpisan ugovor između Vlade HNŽ i firme Ecco-Crima

Na rijeci Rami niče pet malih hidroelektrana – Potpisan ugovor između Vlade HNŽ i firme Ecco-Crima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ Donko Jović, u ime Vlade HNŽ kao koncesora, potpisao je sa direktorom tvrtke Ecco-Crima Davorom Rajićem ugovore o dodjeli koncesije za izgradnju malih hidroelektrana u Prozor-Rami.

Kako je za Oslobođenje rekao ministar Jović, riječ je o izgradnji pet malih hidroelektrana ukupne instalirane snage 3,5 MW, prenosi portal Manager.

Riječ je o gradnji MHE Gradina instalirane snage 0,265 MW, vrijednosti 936.600 KM, MHE Modri vir instalirane snage 0,091 MW, vrijednosti 518.700 KM, MHE Crni most instalirane snage 1,52 MW, vrijednosti 5.375.000 KM, MHE Gračanica instalirane snage 0,732 MW, vrijednosti 2.603.100 KM, MHE Marina pećina instalirane snage 0,732 MW, vrijednosti 3.361.500 KM.

– Ukupna vrijednost investiranja, koje će u početnoj fazi realiziranja omogućiti otvaranje tri radna mjesta, jeste 12.794.900 KM. Koncesionar ima obavezu plaćanja jednokratne koncesijske naknade u iznosu 127.949 KM – kazao je Jović.

Prema njegovim riječima, potpisivanju ugovora prethodila je provedena procedura u skladu s pozitivnim zakonskim propisima koja je rezultirala donesenim odlukama o dodjeli koncesije za korištenje voda rijeke Rame i javnog vodnog dobra s ciljem proizvodnje električne energije, kao i odluke o davanju suglasnosti na tekst prijedloga ugovora o koncesiji, koje je donijela Vlada HNŽ..

– Sada slijede aktivnosti koje zavise od Federacije BiH i lokalne zajednice, kao što su dobivanje okolišne, građevinske i urbanističke dozvole – kazao je Jović, prenosi Manager.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply