Nagli rast OIE moguć zahvaljujući sporazumu iz Pariza

Nagli rast OIE moguć zahvaljujući sporazumu iz Pariza

Globalni klimatski sporazum koji je postignut na summitu UN-a u Parizu u decembru prošle godine nije neizvediv. Naprotiv, on je vrlo izvediv, a ne samo potreban, i to zahvaljujući naglom rastu obnovljivih izvora energije koji će implodirati industriju fosilnih goriva.

Toga su uvjerenja i stručnjaci sa Potsdam instituta za istraživanja klimatskih utjecaja te isto navode u studiji objavljenoj u časopisu Nature Climate Change. U studiji se poseban naglasak stavlja na važnost ograničenja globalnog zagrijavanja uz pomoć OIE.

Ograničenje porasta temperature na manje od dva stepena Celzijusa, po mogućnosti unutar 1,5 stepeni, cilj je dogovora postignutog na Cop21. Za naučnike iz Potsdama ovo ograničenje se može ispoštovati uz relativno nisku cijenu te donošenjem pravih politika, a sve zahvaljujući povećanoj efikasnosti i smanjenju cijena vjetroenergije i fotonapona.

Eksplozija obnovljivih izvora energije, nakon što je dostignuta tržišna penetracija od 15-20% dovesti će do implozije industrije fosilnih goriva“, kažu naučnici. Isto tako, jak klimatski ugovor otvara put za ssistem kupoprodaje emisija CO2 koji bi usvojio veći broj država.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply