Najveća američka farma vjetra puštena u rad

Najveća američka farma vjetra puštena u rad

Američki Caithness Energy pustio je u rad 845 MW farmu vjetra Shepherds Flat u Oregonu. Prilikom svečanog otvaranja elektrane Derrel Grant, potpredsjednik razvoja u Caithness Energy-u, izjavio je: “Ova elektrana pravi je primjer inteligentne energije – energije koja istovremeno podupire privredu, stvara nova radna mjesta te poboljšava stanje okoliša za buduće generacije. Korištenjem obnovljivih izvora energije, ova elektrana će našoj

Američki Caithness Energy pustio je u rad 845 MW farmu vjetra Shepherds Flat u Oregonu.

Prilikom svečanog otvaranja elektrane Derrel Grant, potpredsjednik razvoja u Caithness Energy-u, izjavio je: “Ova elektrana pravi je primjer inteligentne energije – energije koja istovremeno podupire privredu, stvara nova radna mjesta te poboljšava stanje okoliša za buduće generacije. Korištenjem obnovljivih izvora energije, ova elektrana će našoj zemlji omogućiti brže dostizanje energetske neovisnosti i prosperitet našeg gospodarstva”.

Farma je smještena u sjeveroistočnom Oregonu, u blizini Arlingtona, a radi se o jednom od najvećih vjetroenergetskih projekata na svijetu. Osim proizvodnje električne energije, ova elektrana će imati i pozitivan uticaj na okoliš, budući da će na godišnjem nivou smanjiti emisije CO2 za oko 1.483 miliona tona, što je jednako micanju 260 hiljada automobila s cesta. Elektrana bi trebala proizvoditi oko 2 milijarde kWh godišnje, te će godišnje pridonijeti američkoj privredi sa ukupno 37 miliona dolara.

 

(croenergo.eu)

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu