Najveća i najjeftinija offshore vjetroelektrana graditi će se u Holandiji

Najveća i najjeftinija offshore vjetroelektrana graditi će se u Holandiji

Kroz narednih 10 godina Holandija će postati zemlja u kojoj će se nalaziti najjeftinija i najveća offshore vjetroelektrana na svijetu.

Prema planovima Vlade, vjetroelektrana instalirane snage 700 MW koštat će 2.62 milijarde eura manje te će imati 22.5% veću proizvodnju električne energije nego što je prvobitno mišljeno. Sve je to moguće zahvaljujući vrlo transparentnom programu javnog nadmetanja na koji se prijavilo ukupno 38 firmi.

Vjetroelektrana Borselle graditi će se u blizini obala pokrajine Zeeland. U prvoj fazi projekta vjetropark će biti izgrađen na dvije različite lokacije, a potom će se proširiti na ukupno pet različitih lokacija. Budući da će izgradnja parka na prve dvije lokacije biti dovršena uz zapanjujuće uštede, vrlo je velika vjerojatnost da će i ostale faze vjetroparka biti dovršene ubrzo nakon.

Henk Kamp, holandksi ministar ekonomije, izjavio je: “Ovo je prvi put da se gradi projekt offshore vjetroelektrane po tako niskoj cijeni. Holandski sistem javnog nadmetanja i ovaj se put pokazao vrlo uspješnim, a smanjenje troškova izgradnje otvoriti će prostor za izgradnju niza drugih projekata zelene energije”.

Dovršena vjetroelektrana u prvoj će fazi opskrbljivati čistom energijom gotovo milion kućanstava, dok će dovršetkom cjelokupnog projekta vjetropark opskrbljivati energijom čak pet miliona kućanstava.

Ovaj projekt samo je dio veće strategije kojom se želi povećati instalirana snaga offshore vjetroelektrana sa trenutnih 1.000 MW na više od 4.500 MW.

U ovom trenutku najveća svjetska offshore vjetroelektrana je 630 MW London Array, no vjetroelektrana Borssele će sa svojih 700 MW kada bude dovršena preuzeti tu titulu.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply