Najveća solarna elektrana na svijetu pušta se u rad u Maroku

Najveća solarna elektrana na svijetu pušta se u rad u Maroku

Za razliku od mnogih zemalja u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, Maroko ima ograničene rezerve fosilnih goriva. U kombinaciji sa relativno skromnom privredom, ograničeni resursi su veliki razlog zašto se ulaže u obnovljive izvore energije. U stvari, Maroko se sprema za puštanje u rad najveće solarne elektrane na svijetu. Elektrana je dizajnirana tako što će

Za razliku od mnogih zemalja u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, Maroko ima ograničene rezerve fosilnih goriva.

U kombinaciji sa relativno skromnom privredom, ograničeni resursi su veliki razlog zašto se ulaže u obnovljive izvore energije. U stvari, Maroko se sprema za puštanje u rad najveće solarne elektrane na svijetu.

Elektrana je dizajnirana tako što će koristiti sunčeve zrake za topljenje soli koji će se potom koristiti za napajanje parnih turbina noću. U početnoj fazi postrojenje će proizvoditi električnu energiju tri sata noći, a nakon toga, elektrana će proizvoditi električnu energiju 20 sati dnevno.

“Bilo da ste inženjer ili ne, bilo koji prolaznik jednostavno ostane zapanjen elektranom,” izjavio je Paddy Padmanathan, operater postrojenja . “Postavili smo pokretna parabolična ogledala na površinu jednaku 35 nogometna igrališta kako bi pratili sunce tokom cijelog dana.”

Izgradnja elektrane koštala je oko 600 miliona dolara sa ukupno direktnih i indirektnih 1.000 radnih mjesta.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply