Najveći svjetski plutajući vjetropark na obalama Škotske

Najveći svjetski plutajući vjetropark na obalama Škotske

Statoil je dobio dozvolu za izgradnju plutajućeg vjetroparka 15 milja od obale Peterhead-a za koji se očekuje da počne sa radom do kraja 2017 godine

Svjetski najveći plutajući vjetropark će se napraviti na obalama Škotske, pošto su projektanti dobili dozvolu za izgradnju u ponedeljak. Statoil, Norveška kompanija, želi napraviti pet turbina snage 6 MW u Sjevernom moru i očekuju da će ove turbine generisati električnu energiju do kraja 2017.

slika

Hywind turbine su lideri u globalnoj trci za razvijanje plutajućih vjetroturbina koje mogu da se nose sa dubinama okeana i mogu da iskoriste najjače vjetrove na planeti. Postojuće vjetrotrubine koje rade u blizini obala, sačinjene od čelične i betonske konstrukcije koja je ugrađena u morski pod, u slučaju dubina većih od 40 metara jednostavno nisu isplative radi enormnih troškova. Više od 40 projekata u svijetu je u raznim fazama izrade. Većina su inspirisana željom da se zaustavi ovisnost o nafti i gasu, koja je postala izuzetno visoka u zadnjih par vjekova.

Hywind vjetropark će plutati na udaljenosti 15 milja od istočne obale Škotske. Osnova svake turbine je plutajuća čelična cijev koja sadrži teret, koji je privezan za površinu tla ispod mora. “Crown Estate”, koji upravlja tom površinom, izdao je dozvolu za izgradnju u ponedeljak.

“Jako smo zadovoljni što smo razvili ovaj projekat u Škotskoj, u regiji sa velikim vjetropotencijalom i sa velikim iskustvom korištenja nafte i gasa” rekao je Leif Delp, direktor projekta Hywind Škotska projekt.” Kroz upornost industrije i podršku državnih institucija, Velika Britanija i Škotska se stavljaju kao pokretači razvoja plutajućih vjetroparkova kao konkurentnog učesnika na tržištu generisanja energije.”

Više od 90% svjetskih plutajućih vjetroparkova su instalirani u sjevernoj Europi, pri čemu Velika britanija ima najveći udio. Ali plutajući vjetroparkovi u Njemačkoj imaju znatno brži brojčani rast nego u Velikoj Britaniji, te takođe pored Njemačke veliki konkurenti ove tehnologije su Japan, Kina i USA. Plutajuće vjetroelektrane pridonose samo 3 % ukupne generacije električne energije iz energije vjetra, ali se u mnogim državama ova tehnologija smatra za tehnologiju budućnosti, pogotovo u državama kao što je Velika Britanija, jer se očekuje da će u budućnosti biti olakšan proces dobijanja dozvole.

“Plutajući vjetroparkovi su uzbudljiva tehnologija, sa velikim, globalnim potencijalom, i stvarno je odlično da je Škotska među prvim pokretačima ove tehnologije” rekao je Lindsay Roberts, na forumu “Scottish Renewables”.

Ronnie Quinn, generalni menađer “Crown Estate”, je rekao: ” Mi smo uspjeli da podržimo razvoj novih tehnologija, od plutajućih vjetroparkova do iskorištavanja energije valova, što daje Škotskoj veliku ulogu u osiguravanju globalnih investicija u izvore sa niskim karbonskim emisijama.”

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply