Najviša pasivna “kuća” na svijetu uskoro će biti dovršena

Najviša pasivna “kuća” na svijetu uskoro će biti dovršena

Novi neboder koji se uzdiže na Roosevelt Islandu uskoro će postati najviša svjetska pasivna kuća. Naime, ovaj neboder biti će stambeni toranj u kojem će živjeti studenti i zaposlenici novog školskog kampusa Cornell Tech Sveučilišta, a dizajnirali su ga arhitekti iz studija Handel u suradnji sa tvrtkom Hudson.

Jennifer Klein sa Cornell Tech, izjavila je: “Željeli smo da ovaj objekt bude što je više moguće inovativan te da reflektira osobnost i akademske ciljeve našeg kampusa. Akademski ciljevi su nova vrsta obrazovanja koja kombinira inovacije i njihovu komercijalizaciju, pa je stoga vrlo jasno da i sve zgrade na kampusu moraju biti inovativne, jedinstvene i nadasve uzbudljive”.

U ovom 80-metarskom neboderu na više od 26 spratova biti će smješteno ukupno 352 stambene jedinice, a sve će biti u potpunosti napravljene u skladu sa standardima pasivne stanogradnje kako bi se osigurale značajne uštede energije, ali i zdrav i ugodan stambeni prostor za stanare. Osim poštivanja visokih standarda energetske efikasnosti, stambeni toranj će sam proizvoditi svu potrebnu energiju zahvaljujući geotermalnoj i solarnoj energiji, a godišnje će štedjeti oko 882 tona CO2.

Studenti i nastavnici moći će živjeti u stambenim jedinicama različitih veličina, od garsonijera do 3-sobnih stanova, a na krovu će imati i veliki rekreacijski prostor sa kuhinjom, igraonicom i blagovaonicom te pogledima na Manhattan i Queens.

Zgrada će službeno biti otvorena u ljeto 2017. godine kada će i dobiti certifikat pasivne kuće te tako i službeno postati najviša pasivna kuća na svijetu.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply