Nakon punionice, u BiH uskoro u ponudi i prvi električni automobili

Nakon punionice, u BiH uskoro u ponudi i prvi električni automobili

Sarajevo dobilo prvu punionicu električnih automobila. Punionicu je u okviru svog objekta ugradio Hotel Residence Inn Marriot u centru Sarajeva, a moći će je koristiti samo gosti hotela, piše Anadolu Agency (AA).

“Mi smo u toku prošle i ove godine imali dosta upita turista koji dolaze sa električnim vozilima za ovu vrstu usluge, ali smo morali odbiti jako puno upita” – rekla je Ajla Kozica, menadžer prodaje hotela.

Prema njenim riječima, najviše upita za punionicu automobila na električni pogon imali su gosti iz Austrije, Njemačke i Hrvatske.

U punionicu, čija je instalacija realizovana u saradnji sa Elektroprivredom BiH, ugrađena su dva Mode 3 Type 2 konektora za punjenje električnih vozila, što i nalaže evropska direktiva.

Automobila na električni pogon nema u BiH, a razlog tome je visoka cijena takvih automobila, skupih baterija s vijekom trajanja od 10 godina, mali broj mjesta za punjenje i površna ili nikakva informisanost mogućih korisnika.

To smatra i Armin Imamović iz firme Per Aspera koja je zastupnik, distributer i servis prve električne punionice vozila u Sarajevo odnosno u BiH.

“Punionica radi na principu električne energije, gdje se jedan kabal uključuje u punionicu, a drugi u vozilo, potrebno je otprilike sat vremena da se napuni vozilo ako je nula posto energije u vozilu. Potrošnja se mjeri prema kilometraži, dvije do tri marke električne energije su potrebne da bi se prešlo 100 kilometara, zavisi od vozača” – rekao je Imamović.

Električni automobili pokreću se elektromotorom uz korištenje električne energije pohranjene u akumulatoru ili drugom uređaju, a vožnja nije popraćena vibracijama i bukom koja je izuzetno izražena kod diesel motora.

Početkom 2000-tih porastao je interes za ova vozila uslijed povećanja cijena nafte i potrebe za smanjenjem emisije stakleničkih plinova.
Modeli električnih automobila Tesla Roadster, REVAi, Buddy, Mitsubishi i-MiEV, Nissan Leaf i Smart ED su trenutno najprodavaniji električni automobili u svijetu.

U BiH električno vozilo ima kompanija Renault koji će vozilo uskoro staviti u prodaju.

“Ima dosta upita za vozilo. Svakih par dana kupci zovu i traže informacije kada će vozilo biti u prodaji. Nadamo se da ćemo što prije vozilo pustiti u prodaju. Koliko znam, u BiH električni automobil ima samo Renault” – pojašnjava za AA Džana Pašić iz kompanije Guma M Mostar, ovlaštenog distributera i servisa Renaulta, Nissana i Dacije za BiH.

Prema njenim riječima, elektromotorni pogon u saobraćaju djeluje isto kao i druga vozila, osim što ne ispušta štetne plinove i ne proizvodi buku.
E-mobilnost, odnosno punionice za ekološke automobile predstavljaju novi koncept mobilnosti u urbanim sredinama.

U Japanu, kao zemlji vrhunskog tehnološkog razvoja, zabilježen je veći broj punionica za punjenje električnih automobila nego benzinskih pumpi.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply