NASA predstavila revolucionarnu 3-D vizualizaciju atmosferskog CO2

NASA predstavila revolucionarnu 3-D vizualizaciju atmosferskog CO2

NASA je objavila revolucionarnu novu 3-D vizualizaciju koja pokazuje koliko se ugljični dioksid zadržava u atmosferi te kako se kreće oko svijeta.

Oslanjajući se na podatke satelita Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2), NASA-in Global Modeling and Assimilation Office kreirao je ono što ova američka agencija naziva “jedan od najrealističnijih pogleda o tome kako se ovaj kritični staklenički plin kreće kroz atmosferu”.

OCO-2, NASA-in “prvi satelit napravljen specifično za mjerenje atmosferskog ugljičnog dioksida na regionalnoj ljestvici”, poslao je gotovo 100.000 procjena ugljičnog dioksida širom Zemlje svaki dan od 2014. godine. NASA je stvorila vizualizaciju uz pomoć satelitskih podataka kako bi pružila sasvim drugačiju perspektivu mjerenja ugljičnog dioksida, navode iz agencije.

Naučnici znaju da okeani i vegetacija na zemlji apsorbiraju gotovo polovicu emisija koju ljudi stvaraju, uglavnom kroz izgaranja fosilnih goriva. No, znati ovaj podatak nije dovoljno, te je bilo potrebno saznati koji ekosustavi apsorbiraju koju količinu stakleničkih plinova. Ono što je još važnije, navode iz NASA-e, je pitanje da li će okeani i Zemlja doći do “točke zasićenja” ili biti u mogućnosti zadržati apsorpciju CO2 i s porastom emisija.

Razmjena ugljičnog dioksida između oceana, kopna i atmosfera se zove tok ugljika, a novi podaci koji su prisutni na vizualizaciji mogu pomoći znanstvenicima bolju analizu fenomena. Iz NASA-e poručuju: “Mi pokušavamo izgraditi alate potrebne za davanje tačne sliku o tome što se događa u atmosferi te nastojimo prevesti te podatke kako bi dobili tačan tok ugljika. Iako nam predstoji još dugi put, ovaj korak je vrlo važan i potreban za daljnje korake koje namjeravamo poduzeti”.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply