Natron-Hayat dobio dozvolu za izgradnju kogeneracijskog postrojenja na biomasu

Natron-Hayat dobio dozvolu za izgradnju kogeneracijskog postrojenja na biomasu

Vlada Federacije BiH dala je prethodnu suglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije u postupku izdavanja energetske dozvole privrednom društvu Natron-Hayat d.o.o Maglaj. Riječ o dozvoli za izgradnju kogeneracijskog postrojenja na biomasu “TG 4”, instalisane snage 35 MWh i predviđene godišnje proizvodnje 30.000 MWh toplinske energije i 64.152,00 MW sati električne energije, čija je gradnja

Vlada Federacije BiH dala je prethodnu suglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije u postupku izdavanja energetske dozvole privrednom društvu Natron-Hayat d.o.o Maglaj.

Riječ o dozvoli za izgradnju kogeneracijskog postrojenja na biomasu “TG 4”, instalisane snage 35 MWh i predviđene godišnje proizvodnje 30.000 MWh toplinske energije i 64.152,00 MW sati električne energije, čija je gradnja planirana u ovoj općini, priopćili su iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH nakon današnje sjednice u Mostaru.

U saopćenju se navodi kako Natron-Hayat u procesu proizvodnje celuloze i papira kao sirovinu koristi drvo jele, smrče i bora, s kojeg prethodno moraju biti odstranjeni kora i iverje te da postupkom odkoravanja nastaju znatne količine kore i iverja koje mogu poslužiti kao gorivo u kogeneracijskom postrojenju.

Ova goriva će biti miksana u odgovarajućem odnosu i koristiti se u parnom kotlu na biomasu, koji će proizvoditi paru visokog pritiska koja će biti korištena u turbogeneratoru za proizvodnju električne energije.

1 comment

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

 • Marija Mandarić
  27/02/2018, 1:48 pm

  Ponuda za transport.
  Ako imate potrebe, koristite naše usluge TRANSPORTA robe u domaćem i međunarodnom cestovnom prometu, kao i kod uvoza ili izvoza. Tiping d.o.o. – Osijek
  Kontakt: (00385 ) 031 575 010 Mob: 098 253 565 tiping@os.t-com.hr

  REPLY

Marketing

Najnovije

Izdvojeni Video