Naučnici: Ukoliko ne smanjimo emisije CO2, ostajemo bez zraka?

Naučnici: Ukoliko ne smanjimo emisije CO2, ostajemo bez zraka?

I dok se svijet trudi pronaći učinkovite načine za ograničavanje emisija CO2 te paralelno usporavanje globalnog zagrijavanja, nedavna studija sa Univerziteta u Leicesteru otkriva kako su ulozi mnogo veći nego što smo do sada mislili. Naime, profesor primijenjene matematike Sergey Petrovskii otkriva kako bi nesmetan porast globalnih temperatura mogao drastično smanjiti količinu kisika u atmosferi našeg planeta.

U studiji objavljenoj krajem prošle godine u časopisu Bulletin of Mathematical Biology, Petrovskii je analizom kompjuterskih modela koji su se bavili sposobnošću fitoplanktona u svjetskim oceanima da fotosintetiziraju kisik, došao do saznanja da u određenom trenutku, fitoplanktoni jednostavno mogu zaustaviti proizvodnju kisika te tako ostaviti naš planet bez kisika.

Ono što možda najviše zastrašuje je činjenica da bi ova katastrofa mogla doći doslovce preko noći bez puno znakova upozorenja. Ukoliko se globalno zagrijavanje nastavi nesmetanim putem, neki naučnici procjenjuju da bi do ovog drastičnog događanja moglo doći već 2100. godine, ostavljajući nam samo 80-ak godina prije masovnog odumiranja ljudskog i životinjskog svijeta.

Važno je imati na umu da je ovaj događaj moguće izbjeći ukoliko ne dopustimo da se svjetski okeani zagriju za ukupno 6 stepeni Celzija. Većina klimatskih naučnika upozorava da bi mogli izbjeći najviše katastrofalnih posljedica klimatskih promjena ukoliko zaustavimo zagrijavanje globalnih temperatura mora prije nego što one porastu za više od 2 stepena Celzija iznad predindustrijske razine.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply