NE Krško raditi će do 2043. godine

NE Krško raditi će do 2043. godine

Slovenska GEN energija i hrvatski HEP kao suvlasnici nuklearke Krško postigli su dogovor o produženju njezina rada za dodatnih 20 godina, do 2043., javio je Reuters koji se poziva na izvore u nuklearci.

Glasnogovornica u Krškom Ida Novak Jerele rekla je kako je predviđeni rad nuklearke do 2024. produžen, s time da ona mora proći uobičajenu sigurnosnu provjeru koja se obavlja svakih 10 godina, s time da su slijedeće kontrole predviđene 2023. i 2033.

U nuklearci Krško u utorak su u telefonskom razgovoru za Hinu načelno potvrdili tačnost informacije Reutersa. Radi se o odgovoru na pismeni upit ljubljanske dopisnice Reutersa o tehničkim i drugim uvjetima za produženje rada jedine nuklearke u Sloveniji koja je u vlasništvu HEP-a i GEN energije, firmi u državnom vlasništvu.

Nuklearka Krško rutinski se provjerava i prilikom redovitog održavanja, odnosno stanke u radu prilikom remonta koji se odvija svakih 18 mjeseci, a slijedeći je planiran prvog septembra ove godine i trajat će mjesec dana.

Nuklearka Krško sagrađena u vrijeme bivše Jugoslavije, a gradila ju je američka firma Westinghouse. Tijekom dosadašnjeg rada pokazala se pouzdanom i bez incidenata koji bi djelovali na ljude i okoliš.

Prošla je i provjeru koja je u EU uvedena nakon nesreće u japanskoj nuklearki Fukushimi, kada je ocijenjena jednom od pouzdanijih takvih energetskih postrojenja u Europi.

Suvlasnici su u zadnjih dvadesetak godina uložili više stotina miliona eura u njenu modernizaciju i veću sigurnost.

Slovenija u svojim dugoročnim planovima još uvijek ima i mogućnost gradnje drugog bloka nuklearke na lokaciji u Krškom, ali o tome još nije donesena definitivna odluka.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply