Ne planira se smanjenje cijena električne energije

Ne planira se smanjenje cijena električne energije

Direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica i direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić potpisali su danas u Mostaru ugovor o kupovini električne energije u 2014. godini, ukupne vrijednosti 21,2 miliona maraka. Kako je u izjavi za novinare kazao Krešić, Elektroprivreda HZ HB ovim ugovorom dobiva ukupno 290,000 MW sati električne energiju u periodu kada tom preduzeću, koje na

Direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica i direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić potpisali su danas u Mostaru ugovor o kupovini električne energije u 2014. godini, ukupne vrijednosti 21,2 miliona maraka.

Kako je u izjavi za novinare kazao Krešić, Elektroprivreda HZ HB ovim ugovorom dobiva ukupno 290,000 MW sati električne energiju u periodu kada tom preduzeću, koje na može pokriti sve svoje potrebe iz vlastitih proizvodnih pogona, električne energije najviše nedostaje, u sedmom, osmom i devetom mjesecu.

“Iznimno smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom naša dva poduzeća, a danas smo se dogovorili da ćemo tu saradnju podići na još viši nivo. Mi smo dvije državne kompanije i moje je lično razmišljanje da nam u ovim transakcijama ne trebaju posrednici”, kazao je Krešić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o očekivanom prihodima dva elektroprivredna poduzeća u 2013. godinu, Krešić i Grabovica kazali su kako očekuju rekordne rezultate poslovanja.

Prema njihovim riječima, dobit Elektroprivrede HZ HB na kraju godine trebala bi biti oko 50 miliona maraka, a Elektroprivrede BiH oko 30 miliona maraka.

Zbog iznimno povoljnih hidroloških prilika, Elektroprivreda HZ HB, koja svu svoju električnu energiju dobija iz hidroelektrana, imat će veću dobit iako Elektroprivreda BiH ima daleko veću proizvodnju.

“Elektroprivreda HZ HB u prvoj polovini godine ostvarila je dobit od 72,5 miliona maraka. Trenutno je u fazi izrada rebalansa poslovanja za 2013. godinu i do kraja godine očekujemo dobit oko 50 miliona maraka, s tim da se ja nadam kako bi ta dobit mogla biti i veća”, kazao je direktor Elektroprivrede HZ HB.

Grabovica je dodao kako će Elektroprivreda BiH u 2013. godini imati rekordnu proizvodnju, najveću u historiji te kompanije, i rekordni prihod, veći od milijardu maraka.

“Sama dobit ovisi o strukturi učešća hidrologije u odnosu na termokapacitete, s obzirom da je proizvodnja električne energije iz termoelektrana dva do tri puta skuplja u odnosu na električnu energiju iz hidrocentrala. Elektroprivreda BiH iz hidropotencijala, ovisno o vremenskim prilikama, dobija između 10 i 30 posto električne energije, za razliku od Elektroprivrede HZ HB kod koje je sto posto struje iz hidroelektrana”, kazao je Grabovica.

Kada je u pitanju cijena električne energije za krajnje potrošače, direktori elektroprivreda ne očekuju nikakve promjene u sljedećoj godini.

Grabovica je kazao kako je cijena električne energije na svjetskom tržištu pala pa Elektroprivreda BiH očekuje tešku sljedeću godinu, napomenuvši kako je cijena električne energije u nadležnosti Regulatorne agencije za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK).

“Sniženja cijena neće biti na našu inicijativu, a hoće li FERK odlučiti drukčije – ne znam. Ja se nadam da neće”, istaknuo je Grabovica.

Krešić je, također, protiv snižavanja cijena električne energije.

“Å ta će FERK odlučiti mi ne znamo. Ali, treba znati da je Elektroprivreda HZ HB prošlu godinu završila s gubitkom od 44 miliona maraka, 2011. s gubitkom od 12 miliona, a postoje gubici iz prethodnih godina”, zaključio je direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu