New York ulaže 1.4 milijarde dolara u OIE

New York ulaže 1.4 milijarde dolara u OIE

Američka savezna država New York uložti će 1.4 milijarde dolara u 26 projekata obnovljivih izvora energije. Ove projekte je najavio guverner Andrew Cuomo, koji je istodobno zatražio isključene ove države iz projekata offshore bušenja koje predložila Trumpova uprava.

26 velikih projekata od kojih će 22 biti solarne elektrane godišnje će proizvoditi 13.2 miliona megavatsati električne energije što je dovoljno za napajanje 430 hiljadaa domova te smanjenje emisija CO2 za 1.6 miliona tona. Provedbom ovih projekata otvoriti će se i 3 hiljade novih radnih mjesta.

Cuomo je izjavio kako je ovo “napad na Washington“, pozivajući se na vladin program koji je objavljen prošlog siječnja, a kojim se predlaže da se na više od 90% teritorijalnih voda oko SAD-a može vaditi nafta i plin.

Umjesto da zaštiti naša more od izlijevanja nafte poput katastrofe u Meksičkom zaljevu, novi savezni plan povećava vjerojatnost još jedne katastrofe“, rekao je Cuomo. “Vjerujemo da je čista energija budućnost, a New York će pokrenuti protu-pokret onomu što Trumpova uprava radi okolišu“.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu