Nissan, Eaton izbacuje novi stambeni uređaj za skladištenje energije ‘xStorage’

Nissan, Eaton izbacuje novi stambeni uređaj za skladištenje energije ‘xStorage’

Nissan i firma za upravljanje energijom Eaton, 10 maja su objavili da rade zajedno na kreiranju novog uređaja za sladištenje energije u stambenim objektima, te da će taj uređaj biti "najprihvatljivji na današnjem tržištu".

Ovaj uređaj će biti dostupan za narudžbu za Evropu u septembru 2016, ‘xStorage’ jedinica će biti povezana na energetsku mrežu ili generatore obnovljive energije, kao što su solarni paneli, te će se puniti kada je energija u mreži jeftinija, npr. tokom noći ili kada se energija generiše pomoću obnovljivih izvora energije.

Paul Willcox, predsjednik, Nissan Europe, rekao je u izjavi: “Došlo je vrijeme da potrošači dobiju fleksibilnost i moć da upravljaju načinom na koji i kada koriste energiju za svoje domove. Novo xStorage rješenje je kombinacija Nissan-ove ekspertize u dizajniranju auta i pouzdane baterijske tehnologije sa Eaton-om koji je vođa u elektronici i osiguravanju kvalitete električne energije, što rezulitra u impresivnom rješenju sekundarnog ciklusa baterije. Mi želimo da napravimo skladištenje energije uzbudljivim i prihvatljivim za sve, te osigurava pametnije i održivo korištenje energije iz mreže.”

Prema Nissanu i Eatonu, stanari će moći kontrolisati xStorge pomoću svojih pametnih telefona. Takođe, Nissan planira da reciklira stare baterije iz električnih auta, kako bi pravili nove xStorage jedinice.

Cyrille Brisson, potpresjednik marketinga za Eaton Electrical u Evropi, Bliskom Istoku i Africi, rekao je da početna cijena za xStorage će biti 4000 eura za jedinicu od 4.2 kWh. Teslina 6.4 kWh Powerwall jedinica se trenutno cijeni na oko 2600 eura. Iako je trošak Powerwall jedinice manji od xStorage jedinice, Eaton i Nissan kažu, da za razliku od Powerwall, xStorage će sadržati profesionalnu instalaciju i svu dodatnu opremu, kao što su kablovi.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply