Njemačka: Fuzijski reaktor za beskonačnu energiju

Njemačka: Fuzijski reaktor za beskonačnu energiju

Naučnici njemačkog instituta "Max Planck" za fiziku plazme objavili su da njihov fuzijski reaktor, koji su pokrenuli 2015. godine, doista radi, što znači da bi sličan model jednog dana mogao postati beskonačan izvor čiste energije.

Tim iz tog instituta objavio je rad u časopisu Komunikacija prirode, u kojem su naveli da ovaj fuzijski reaktor stvara supermoćna, vijugava trodimenzionalna magnetska polja, kakva su bila predviđena projektom. Pokazalo se da je razina greške manja od 1:100.000, što je dovoljno za komercijalnu primjenu tog modela reaktora.

Komercijalno isplativa fuzija ne bi zagađivala okoliš radioaktivnim materijama, a imala bi i jeftine i gotovo neiscrpne izvore goriva – morsku vodu.

Problem je u tome što se proces fuzije, odnosno sjedinjavanja atoma pokreće tek na visokim temperaturama, kakve su na Suncu.

Da bi postala isplativa, mora se osigurati da će količina energije stvorena u fuziji premašiti energiju utrošenu na održavanje fuzije, a to do danas nije uspio postići nijedan reaktor.

Iako je uspješno prošao prva dva ključna testa, ovaj fuzijski reaktor nije konstruiran za komercijalnu uporabu.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply