Njemačka gradi najveće pasivno naselje na svijetu

Njemačka gradi najveće pasivno naselje na svijetu

Solarno napajano naselje od 162 stambene jedinice biće opremljeno održivim sistema uključujući vertikalne i krovne bašte.

Po projektu biroa Frey Architekten u Njemačkoj se podiže najveće pasivno naselje na svijetu od 6.100 m2 pod imenom Heidelberg Village. Pored funkcionalnosti i kvaliteta života u budućim stanovima, arhitekte su na prvo mjesto stavile energetsku efikasnost. Zbog naprednih pasivnih sistema za štednju energije, ovo naselje praktično samo zadovoljava svoje energetske potrebe.

Solarni paneli, geotermalna energija i savremeni ventilacioni sistemi omogućit će naselju visoku energetsku efikasnost. Svaka zgrada će na krovu imati bašte u kojima će stanari moći da uzgajaju povrće, a pored njih tu su i vertitalne zelene površine koje smanjuju osunčanost i doprinose boljem kvalitetu vazduha, piše Inhabitat.

Frey je projektovao Heidelberg Village po pet osnovih principa: ekologija, dostupnost, integracija, inovacija i profitabilnost. Cilj je da se napravi naselje po mjeri čovjeka uz očuvanje životne sredine.

Frey je osmislio zanimljiv program kojim žele da spoje radnike sa budućim stanovnicima ovog naselja. Naime, svaki dan se na gradilištu služi ručak za radnike na koji mogu da dođu i budući stanari. Na ovaj način, Frey se nada da će podstaći veći osjećaj zajedništva.

 

Heidelberg Village bi trebao da bude završen u 2017. godini.

 

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply