Njemačka je generisala toliko energije iz obnovljivih izvora da je morala platiti potrošačima da je iskoriste

Njemačka je generisala toliko energije iz obnovljivih izvora da je morala platiti potrošačima da je iskoriste

Korištenje energije na par sati se nije plaćalo, već je bilo plaćeno

Generisanje energije iz obnovljivih izvora, u Njemačkoj, je dotaklo svoj vrhunac u nedelju. Pri tome industrijski potrošači energije su bili plaćeni da par sati koriste električnu energiju.

Tokom sredine dana, državna vjetro, solarna, hidro postrojenja i postrojenja na biomasu su dostavljala oko 87% energije koja se troši u Njemačkoj, prema izvještaju Quartz-a. Višak generisane električne energije je bio odličan dar za potrošače, dok su dostavljači znatno oštećeni. Iako su neka od gasnih postrojenja ugašena, još uvijek postoje nuklearna postrojenja i termoelektrane na ugalj, te ovim viškom proizvodnje, potrošačima je omogućeno da istovremeno koriste električnu energiju i zarađuju novac.

U Njemačkoj miks obnovljivih izvora je dostavljao 33 % ukupne energije koja se trošila u prošloj godini, te se očekuje njen porast u ovoj godini zbog novih vjetroturbina. Inače, Njemačka je sebi postavila kao cilj da do 2050. sva energija se proizvodi iz obnovljivih izvora.

1 comment

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • nenad
    31/12/2016, 1:35 pm

    volim ovakve vesti. Daleko je put do tih ciljeva koje su sami sebi psotavili. Treba podvuci da oni ulazu i u smanjivanju potrosnje energije, racionalnost i u izolaciju.

    REPLY

Marketing

Najnovije

Izdvojeni Video