Njemačka otpisala dug BiH od 12,8 mil EUR – RS i FBiH ispunile uslov, novac će biti uložen u ekološke projekte

Njemačka otpisala dug BiH od 12,8 mil EUR – RS i FBiH ispunile uslov, novac će biti uložen u ekološke projekte

Njemačka savezna vlada je Bosni i Hercegovini otpisala dug od 12,8 mil EUR. Uslov za otpis duga bio je da Vlada FBiH za renaturalizaciju područja oko rudnika kod Mostara i Vlada Republike Srpske za vodosnabdijevanje i zbrinjavanje otpadnih voda u Kostajnici investiraju u navedene projekte ukupno 20% od sopstvenih finansija.

– Nakon što su sada oba entiteta ispunila taj uslov, omogućen je otpis duga – saopćeno je iz Ambasade Savezne Republike Njemačke.

Ambasadorica Hohmann pozdravila je činjenicu da je na ovaj način finansijska saradnja između Njemačke i Bosne i Hercegovine urodila plodom. Dodaju da 4.000 ljudi u Republici Srpskoj profitira tako od novog i modernog vodosnabdijevanja i poboljšanog zbrinjavanja otpadnih voda.

– U Federaciji BiH Njemačka sa renaturalizacijom područja oko rudnika kod Mostara daje važan doprinos zaštiti okoliša, ne samo u gradu nego i u cijelom donjem toku Neretve i njenom ušću u Jadransko more – stoji u saopćenju za javnost.

Njemačka vlada je ukupno do sada za projekte finansijske saradnje u Bosni i Hercegovini stavila na raspolaganje oko 800 mil EUR.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply