Njemačka planira zabranu auta na dizel i benzin od 2030.

Njemačka planira zabranu auta na dizel i benzin od 2030.

U Njemačkoj planiraju zabranu proizvodnje novih benzinskih i dizelskih motora od 2030. godine.

Zastupnici drugog doma njemačkog parlamenta predložili su Evropskoj komisiji da se nakon 2030. zabrani registriranje vozila koja pokreću motori na unutrašnje sagorijevanje, prenosi u nedjelju Spiegel Online.

– Potrebno je preispitati dosadašnju poreznu politiku kako bi se potaknula saobraćajna rješenja koja ne uzrokuju onečišćenje i postigao cilj po kojem bi se nakon 2030. u Evropskoj uniji registrirala samo vozila bez emisija – navodi se u zahtjevu Bundesrata upućenom Evropskoj komisiji, prenosi Hina

Kako javlja Spiegel Online, oko ovog zahtjeva su se saglasile i savezne pokrajine u kojima su na vlasti demokršćani i pokrajine sa socijaldemokratskim vladama.

Savezni ministar prometa Alexander Dobrindt (Kršćansko-socijalna unija CSU) odbacio je međutim inicijativu Bundesrata rekavši da je nerealna.

– Motori s unutrašnjim sagorijevanjem će se kao prijelazna tehnologija razvijati paralelno s razvojem električnog automobila – rekao je Dobrindt koji vjeruje da će se tržište elektroautomobila dalje razvijati zahvaljujući poticajima.

Najveći evropski automobilski klub, njemački ADAC, također je kritizirao inicijativu Bundesrata.

– Efikasni i ekološki motori s unutrašnjim sagorijevanjem će i nakon 2030. ostati važan saobraćajni i ekonomski činilac – priopćio je ADAC, te zaključio kako “jednostrane zabrane tehnologija” ne donose ništa.

ADAC također smatra da bi prijevremeno ukidanje tih motora ugrozilo radnike u njemačkoj automobilskoj industriji s obzirom na to da je za proizvodnju elektromotora potrebno višestruko manje radne snage nego pri proizvodnji motora s unutarnjim izgaranjem.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply