Njemačke termoelektrane će dobiti 1.6 milijardi eura da ne proizvode električnu energiju

Njemačke termoelektrane će dobiti 1.6 milijardi eura da ne proizvode električnu energiju

Tri največa snabdjevača električnom energijom u Njemačkoj su postigli dogovor da ne proizvode električnu energiju iz termoelektrane na ugalj več da ih čuvaju kao rezervnu energiju za obnovljivie izvore. Samim tim će smanjiti emisije CO2 za 12.5 miliona tona do 2020. godine. Snabdjevači RWE, Vattenfall i Mibrag će dobiti naknadu od 1.6 milijardi eura da

Tri največa snabdjevača električnom energijom u Njemačkoj su postigli dogovor da ne proizvode električnu energiju iz termoelektrane na ugalj več da ih čuvaju kao rezervnu energiju za obnovljivie izvore. Samim tim će smanjiti emisije CO2 za 12.5 miliona tona do 2020. godine.

Snabdjevači RWE, Vattenfall i Mibrag će dobiti naknadu od 1.6 milijardi eura da ne proizvode prljavu električnu energiju iz termoelektrana na ugalj, ukupno 2.7 GW, osim ukoliko potražnja bude veća od proizvodnje.

Termoelektrane na lignit će biti ugašene u periodu od četiri godine od 2016. do 2019. godine i koristit će se samo kao rezervna energija u hitnim slučajevima.

Ovaj strateški korak Vlade Njemačke je motivisan na tri načina: 1) stavljanje največih zagađivača izvan pogona bez da se skroz ugase/zatvore, 2) smanjenje emisije CO2 kako bi se postigli ciljevi do 2020. godine, 3) koristeći električnu energiju iz termoelektrana kao back up za obnovljive izvore energije postiže se očuvanje radnih mjesta jer bi se inače morale iste zatvoriti.

“Ove mjere su važne za postizanje naših klimatskih ciljeva i istovremeno osiguravajući da u područjima gdje se nalaze termoelektrane ne trpe strukturalne štete”, izjavio je ministar privrede Sigmar Gabriel.
RWE je rekao da će prebaciti oko 10.000 MW, odnosno 15 posto od ukupnog kapaciteta lignita u rezerve. Predsjednik kompanije Peter Terium izjavio je “Ovo rješenje će omogućiti našim termoelektranama na lignit da daju veliki doprinos za dodatno smanjenje CO2 od 12,5 miliona tona, međutim, to pogađa kompaniju i predstavlja veliki teret za naše zaposlene.”

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply