Norveška: Svaki drugi prodani automobil – ekološki

Norveška: Svaki drugi prodani automobil – ekološki

U Norveškoj je u septembru čak 46,9% novoregistrovanih automobila imalo ili hibridni ili čisto električni pogon, piše sajt HybridCars.

Već smo navikli da nam iz Norveške stižu vijesti o dobroj prodaji i velikoj zastupljenosti električnih i hibridnih modela na putevima te zemlje. Prema izvještaju o novoregistrovanim automobilima u septembru, 19 odsto norveških kupaca u prošlom mjesecu odlučilo se za električne automobile, što predstavlja rast u odnosu na septembar 2015, kada je taj broj iznosio 17,1%. Istovremeno, povećan je i broj onih koji su kupili hibridni ili automobil sa Plug-in hibridnim pogonom.

Sa ukupno 121.000 prodatih Plug-in hibridnih vozila od 2004, Norveška je postala najveće evropsko i četvrto svjetsko tržište po broju ovih automobila na putevima.

Sa druge strane, zabilježen je pad kupovine dizelaša, i to sa 39,2% u septembru 2015, na 26,4% u istom mesecu 2016. godine, kao i modela sa benzinskim motorima (sa 31% na 25,8%). Među električnim automobilima najpopularniji u septembru bio je Tesla Model X sa 601 isporučenim vozilom. Norveška je zahvaljujući državnim subvencijama i drugim pogodnostima koje uživaju vlasnici vozila na struju već godinama jedno od najvećih evropskih tržišta električnih automobila.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply