Nova generacija solarnih panela neovisna o vremenskim uslovima

Nova generacija solarnih panela neovisna o vremenskim uslovima

Tokom prošlog stoljeća primjetan je napredak tehnologije solarnih panela, pri čemu većina poboljšanja se odnosi na povećanje količine energije koja se uzima iz sunčeve svjetlosti. Grupa naučnika iz Kine je odlučila drugačije da dostigne veću efikasnost a i veći kapacitet generisanja električne energije.

Tokom prošlog stoljeća primjetan je napredak tehnologije solarnih panela, pri čemu većina poboljšanja se odnosi na povećanje količine energije koja se uzima iz sunčeve svjetlosti. Grupa naučnika iz Kine je odlučila drugačije da dostigne veću efikasnost a i veći kapacitet generisanja električne energije. Naime, ova grupa naučnih istraživača teži ka generisanju električne energije u periodima kada je vrijeme naoblačeno ili u vremenu kišnice.

Naučnici sa Ocean univerziteta i Yunnan Normal univerziteta u Kini, su uspjeli formirati solarnu ćeliju kojoj je omogućeno generisanje energije neovisno od vremenskih uslova, tj. da li pada kiša ili je sunčano. Ova tehnologija koristi unikatne osobine grafena koje omogućavaju generisanje električne energije, vjerovali ili ne, iz kapljica vode.

Poput većine solarnih panela, ova nova vrsta solarnih panela može da generiše energiju tokom sunčanog dijela dana koristeći postojuću tehnologiju. Kada dođe do naoblačenja i kapi kiše krenu padati, solarne ćelije aktiviraju sistem sakupljanja energije baziran na grafenu. Krucijalna komponenta u sistemu baziranom na padavinama je vodenkasta fora grafena. Tečni grafen može provoditi elektricitet jer elektroni molekula grafena dobiju dovoljno energije da se počnu kretati (strujati), iako ugljik ispod ostaje hladan.

Kada kapljice kiše padnu na solarne ćelije koje sadrže grafen, kapljice se razlažu na pozitivne i negativne jone. Ovi pozitivni joni su primarno joni iz natrija, kalcija i amonijuma, koji se akumuliraju na površini grafena. Ovaj pozitivni sloj djeluje sa negativnim elektronima iz grafena, te tako kreiraju dvoslojni sistem koji djeluje kao akumulator energije. Razlika potencijala između ova dva sloja je dovoljno velika da se proizvede napon i struja.

Naučnici se nadaju da će uspjeti da započnu razvijanje ove tehnologije u održiv način za generisanje elektriciteta. Ove solarne ćelije, koje su neovisne o vremenskim uslovima, bi osigurale povećanu primjenu solarne tehnologije koja je trenutno primjenjljiva samo kada imamo prisutnu sunčevu svjetlost. U klimama ili sezonama u kojima su oblačno i kišno vrijeme dominantni, ova vrsta solarnih panela bi osigurala obnovljiv izvor energije koji je nemoguće osigurati sa postojućom tehnologijom.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply