Nova hidroelektrana u Norveškoj pravi je magnet za turiste

Nova hidroelektrana u Norveškoj pravi je magnet za turiste

Dok se kod nas zabranjuje fotografisanje strateških objekata, na sjeveru Evrope se turisti pozivaju da uživaju u njihovoj arhitekturi.

Iako se Norveška skoro u potpunosti napaja obnovljim izvorima energije, ova bogata zemlja na sjeveru nastavlja da ulaže u gradnju elektrana u cilju povećanja proizvodnje čiste energije. Neke od njih ne doprinose samo pozitivnom energetskom bilansu, već i turističkom potencijalu zemlje. Hidroelektrana Ovre Forsland jedan je od takvih lijepih primjera!
hidroelekrana-norveska-03-630x377
Norveška se napaja strujom putem hidroelektrana, geotermalne energije i vjetrom, a novi plan vlasti je da energetskom industrijom pojača turistički promet. Hidroelektrana Ovre Forsland, u šumovitim planinama Helgeland, jedna je od takvih destinacija. Zapanjujuća arhitektura, lijep ambijent i funkcija proizvodnje čiste, ekološke energije koja će omogućiti zdraviji život budućim pokoljenjima aduti su kojima turisti ne mogu da odole.
hidroelekrana-norveska-04-630x377
Hidroelektranu kapaciteta 30KWh projektovao je Stein Hamre i to tako da se što bolje uklopi u ambijent. Elektrana je dizajnirana tako da reflektuje karakteristike okruženja: obalu rijeke i gustu šumu koja je okružuje. Noćni režim rasvijete posebno je interesantan.
hidroelekrana-norveska-06-630x409
Planinari su već uvrstili ovu hirdroelektanu u obaveznu turu za obilazak. Ko ne bi želio da posjeti ovako lijepo i idilično mjesto?

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply