Nova tehnologija za upravljanje i uštedu električne energije u javnoj rasvjeti pomoću pametnih telefona

Nova tehnologija za upravljanje i uštedu električne energije u javnoj rasvjeti pomoću pametnih telefona

Los Angeles (LA) postati će prvi grad u svijetu koji će upravljati javnom rasvjetom pomoću mobilnih uređaja i tehnologija informatičkih oblaka. Ova tehnologija, razvijena od strane kompanije Philips, postaje prva u generaciji LED javne rasvjete koja štedi energiju, smanjuje troškove održavanja i pruža kvalitetnu rasvjetu za građane ovog grada. Ovom gradu već dugo je u planu

Los Angeles (LA) postati će prvi grad u svijetu koji će upravljati javnom rasvjetom pomoću mobilnih uređaja i tehnologija informatičkih oblaka. Ova tehnologija, razvijena od strane kompanije Philips, postaje prva u generaciji LED javne rasvjete koja štedi energiju, smanjuje troškove održavanja i pruža kvalitetnu rasvjetu za građane ovog grada.

Ovom gradu već dugo je u planu da pravi inovacije u polju “žpametnih gradova” uključujući i web bazirane tehnologije koje omogućuju lakše i bolje upravljanje javnom rasvjetom. Philips CityTouch sistem povezan je u jedan sistem javne rasvjete i moguće je sve kontrolisati u bilo kojem internet pretraživaču.

“žLA ima više LED ulične rasvjete nego bilo koji drugi grad u Americi”, rekao je Ed Ebrahimian direktor Zavoda za uličnu rasvjetu grada. “žTo nas je podstaklo da trebamo sistem koji će sistemom daljinskog upravljanja kontrolisati uličnu rasvjetu i precizno izvještavati o potrošnji energije svake pojedinačne svjetiljke, te da je jednostavan za instalisanje te dovoljno fleksibilan za adaptiranje istog”, izjavio je Ebrahimian.

Prema istraživanju Udruženja Centra za za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis u Bosni i Hercegovini u upotrebi je oko 7 miliona standardnih sijalica. Klasične sijalice su vrlo neefikasne, jer 80% korištene
energije se potroši na toplotnu energiju, a samo 20% na osvjetljenje. Kompaktne fluorescentne sijalice svu energiju iskoristavaju za osvjetljenje, i pri tome štede 80% energije. Sam dizajn ovih sijalica omogućava im da traju i do 10 puta
duže od klasičnih sijalica.

Javna rasvjeta u Bosni i Hercegovini je subvencirana od strane lokalnih samouprava, i takva  rasvjeta u velikoj mjeri koristi neefikasne svjetlosne tehnologije poput klasičnih florescentnih i sijalica koje su bazirane na živinim plinovima. Upotrebom efikasnih svjetlosnih tehnologija Bosna i Hercegovina može uštediti značajna sredstva, ali i djelovati na smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Vladajuća struktura u Bosni i Hercegovini nema dovoljno političke volje za efektivnim donošenjem odluka. Ne postoji dovoljno želje za preuzimanje odgovornosti za energetsku efikasnost unutar različitih nivoa vlasti. Kao dodatak tome organi vlasti raspolažu sa vrlo malo znanja o upravljanju energetskim resursima. Kao posljedica ekonomske krize u Bosni i Hercegovini javlja se smanjivanje budžeta, i u takvoj situaciji ne vodi se računa o efikasnoj upotrebi energije. To je samo jedan od razloga zbog kojih je neophodno podizanje nivoa svijesti o energetskoj efikasnosti.

Preliminarna istraživanja pokazuju da troškovi javne rasvjete u opštinama srednje veličine imaju 2% – 5% učešća u budžetu, a ukupni troškovi energije imaju između 5% i 9% budžeta na godišnjem nivou. Iako mnoge opštine imaju problem sa zatvaranjem budžetske konstrukcije, nisu prisutne inicijative u polju uštede energije.

Energis uradio je studiju o javnoj rasvjeti u pojedinim općinama Bosni i Hercegovini još 2010. godine. U studiji je obrađen problem javne rasvjete u BiH i njegovo rješenje u narednih nekoliko godina. “žKorišten je alat australske Vlade za upoređivanje sadašnjeg i mogućeg stanja nakon provedenih mjera energetske efikasnosti u javnoj rasvjeti. Došli smo do rezultata da sa provedenim mjerama bi smanjili emisiju CO2 od 18.450 tona godišnje, te uštedu od 1,8 miliona KM u posmatranih 29 općina u
BiH” izjavio je Hamid Mehinović, direktor Udruženja.

Rezultati studije nam pokazuju da postoji veliki potencijal za uštedu u ovom polju i da je potrebno početi misliti na našu budućnost i voditi se dobrim praksama iz svijeta.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply