Nove turbine u obliku cvijeta prikladne za urbane sredine

Nove turbine u obliku cvijeta prikladne za urbane sredine

Novi sistem vjetroturbina oblikom podsjeća na tulipan, dok njegov kapacitet varira između 2 i 5 kW. Zahvaljujući svojoj veličini, težini i vibracijama lako ga je instalirati na krovove zgrada. Izraelski Leviathan Energy razvio je novu vrstu tihih i ekološki prihvatljivih vjetroturbina, posebno prikladnih za instalaciju u urbanim sredinama. Vjetroturbina “Tulip”, duguje svoje ime sličnosti sa istoimenim cvijetom, a

Novi sistem vjetroturbina oblikom podsjeća na tulipan, dok njegov kapacitet varira između 2 i 5 kW. Zahvaljujući svojoj veličini, težini i vibracijama lako ga je instalirati na krovove zgrada.

Izraelski Leviathan Energy razvio je novu vrstu tihih i ekološki prihvatljivih vjetroturbina, posebno prikladnih za instalaciju u urbanim sredinama. Vjetroturbina “Tulip”, duguje svoje ime sličnosti sa istoimenim cvijetom, a na kojem su latice dvije lopatice koje rotiraju oko vertikalne osi.

Sistem je visok 4,2, a širok 2,5 metara, dok mu težina iznosi 350 kg. Promjer lopatica je 2,75 metara. Prema informacijama koje pruža proizvođač, zbog male veličine i nedostatka vibracija dovoljne su dvije osobe kako bi se cijeli sistem instalirao na krov, bez potrebe za dizalicom.

Ovaj originalni dizajn smanjuje i uticaj na okoliš iz niza drugih tačaka gledišta. Kako izjavljuje Daniel Farb, osnivač i predsjednik Uprave Leviathana: “Wind Tulip estetski je ugodan, te ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude i posebice ptice”.

Prvi prototipovi već su instalirani u Dimoni u južnom Izraelu, te se firma priprema za lansiranje proizvoda i izvan granica, posebice u SAD-u, koje je za sada tržište koje najviše obećava. Procijenjeni životni ciklus turbine je 20 godina, dok povrat investicije varira od 3 do 8 godina.

Firma je nedavno dobila drugu nagradu za inovativne ideje na IDEAS Cleantech Open-u, naticanju koje je osmišljeno za promoviranje novih projekata u energiji i zaštiti okoliša u SAD-u.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply