Novi način pretvorbe CO2 u zeleno gorivo

Novi način pretvorbe CO2 u zeleno gorivo

Otkriven je katalizator koji pretvara ugljični dioksid u etanol

Američki naučnici iz Oak Ridge National Laboratory su 12. septembra 2016. objavili novo ekonomski praktično i visoko efikasno otkriće – pretvorbu stakleničkog plina u ekološki prihvatljivo gorivo. Takvo otkriće bi moglo ubrzati razvoj industrije obnovljivih izvora.

U pokušaju da otkriju seriju hemijskih reakcija koje bi CO2 pretvorili natrag u gorivo, istraživači su otkrili da već prvi korak u procesu ne samo da funkcionira, nego jeftino i učinkovito proizvodi etanol. ‘Sretnim slučajem’ otkriven je katalizator koji pretvara ugljični dioksid (CO2) u etanol – bez upotrebe rijetkih i skupih elemenata poput platine.

Sitne čestice ugljika, bakra i azota uz električnu energiju bili su okidač za hemijsku reakciju koja je neočekivano pretvorila CO2 u etanol. Prema tome, planiraju se poduzeti daljnji testove kako bi se utvrdilo na koji način iskoristiti takvo otkriće za proizvodnju etanola na industrijskom nivou.

Etanol, kao najšire korišteno biogorivo na svijetu, proizvodi se iz organske materije poput kukuruza ili šećera. Mnoge države, uključujući SAD i Kinu, s velikim naporima pokušavaju zamijeniti fosilna goriva etanolom. Takav novi proces se može kombinirati s ostalim OIE kako bi se što učinkovitije iskoristio takav izvor energije, pošto višak električne energije iz vjetroelektrana i solarnih elektrana često ostane neiskorištena kada je pohranjena u baterijama.

Međutim, taj višak energije bi se mogao koristiti za proizvodnju etanola radi pogona solarnih elektrana i turbina kada nema dovoljno Sunca i vjetra, objašnjavaju znanstvenici. To bi moglo uravnotežiti nestalnu opskrbu energije iz obnovljivi izvora u elektroenergetsku mrežu, ističe Adam Rondinone, vodeći autor projekta. Dr. Jeremy Martin, naučnik i stručnjak za goriva iz neprofitne organizacije Union Concerned Scientist objašnjava: “Ovakav rad gradi temelje hemijske industrije koja je pogonjena električnom energijom i CO2, što bi nam pomoglo izgraditi ekonomiju nulte emisije.

Poboljšani doprinos, efikasnost i razvoj katalizatora koji ne trebaju rijetke elemente je ključno da ovaj proces bude troškovno učinkovit. Doprinos takvog procesa koji reducira onečišćenje ovisi o obilju čiste električne energije. Radimo napredak na tom području, ali i dalje imamo dosta posla pred sobom.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply