Novih 50 MW od Sunca u Jordanu

Novih 50 MW od Sunca u Jordanu

U pogon je puštena SE Shams Ma'an snage 52,5 MW

Kako je izvijestio američki portal ‘Renewable Energy World.com’, američka tvrtka First Solar je u pogon pustila SE Shams Ma’an u Jordanu ukupne snage 52,5 MW.

Kako se ističe, postrojenje je u vlasništvu konzorcija koje čine britanska tvrtka Diamond Generating Europe (dio skupine Mitsubishi), katarska tvrtka Nebras Power Q.S.C. i jordanska skupina Kawar Group.

Za otkup električne energije proizvedene u elektrani sklopljen je 20-godišnji ugovor s jordanskom državnom elektroenergetskom tvrtkom NEPCO, a elektrana će pokrivati oko 1% proizvodnje električne energije u Jordanu.

Postrojenje se sastoji od 600 000 visokoučinkovitih fotonaponskih modula sastavljenih od tankoslojnih FN ćelija 4. generacije, koje je proizveo First Solar i čija je specifična proizvodnja za 5% veća nego kod uobičajenih FN ćelija od kristalnog silicija.

Moduli su postavljeni na jednoosnu konstrukciju za praćenje Sunca (‘tracker’), čime se u odnosu na fiksnu konstrukciju proizvodnja električne energije povećava za još 20%.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply