Novom globalnom kampanjom WWF poziva na veća ulaganja u čistu i obnovljivu energiju

Novom globalnom kampanjom WWF poziva na veća ulaganja u čistu i obnovljivu energiju

WWF je danas pokrenuo novu međunarodnu kampanju pod sloganom “žIskoristite svoju energiju” u kojoj poziva vlade i svjetske finansijske institucije na povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije na najmanje 40 milijardi dolara tokom sljedećih 12 mjeseci. “žPonestaje nam vremena. Ako ćemo se i dalje oslanjati na fosilna goriva,  pred namaje budućnost u kojoj je zrak sve

WWF je danas pokrenuo novu međunarodnu kampanju pod sloganom “žIskoristite svoju energiju” u kojoj poziva vlade i svjetske finansijske institucije na povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije na najmanje 40 milijardi dolara tokom sljedećih 12 mjeseci.

“žPonestaje nam vremena. Ako ćemo se i dalje oslanjati na fosilna goriva,  pred namaje budućnost u kojoj je zrak sve zagađeniji a klima negostoljubiva. Naša je kolektivna odgovornost da se zauzmemo za budućnost kakvu želimo. Pozivamo političke i finansijske donositelje odluka da iskoriste svoju moć za prijelaz na čistu i održivu energiju iz obnovljivih izvora i da stanu na kraj inerciji ugljena, nafte i plina”, rekao je Jim Leape, generalni direktor WWF Internationala.

Kampanja “žIskoristite svoju energiju” lansirana je na Svjetski dan zaštite okoliša i poziva na potpisivanje zahtjeva za povećanje ulaganja u obnovljive
izvore energije i na izlaznu strategiju ulaganja u ugljen, naftu i plin. Zahtjev se može potpisati na
www.panda.org/seizeyourpower i u njemu se pozivaju finansijske institucije i vlade širom svijeta da djeluju odmah tako da prihvate jače obveze za povećanje finansiranja obnovljivih tehnologija i provođenje politika koje će direktno ulagati više sredstava u održivu energiju vjetra, sunca i vode.

WWF započinje globalnu kampanju čiji je cilj potaknuti značajne investicije vlada i međunarodnih finansijskih institucija u sektor obnovljivih izvora energije, u ukupnom iznosu od 40 milijardi dolara. Kampanja će se provoditi u više od 20 zemalja, u kojima će WWF pokušati uticati na javne finansije te mirovinske i privatne fondove. Kampanja za preusmjeravanje novca u obnovljive izvore energije zasniva se na uspostavljanju poslovnog modela kroz uvažavanje svih troškova pojedinih izvora energije, koji će pokazati na ekološke, socijalne i ekonomske rizike ovisnosti od prljave energije kao što su ugljen, nafta i plin.

“žGlavni pokretači energetskih tržišta su nagađanja, institucionalna inercija, nedostatak tačnih informacija, krivi poticaji ali i ogromni ekonomski i politički interesi. Vrijeme je da se rasprava promjeni i da se pokažu stvarni troškovi fosilnih goriva i pravi potencijal sektora obnovljivih izvora energije. Današnji poziv na akciju je poziv svakom donosiocu odluka da investira u budućnost kakvu svi želimo, koju pokreću čisti, obnovljivi i održivi izvori energije”, rekla je Samantha Smith, vođa globalne klimatske i energetske inicijative iz WWF Internationala.

Dok je 40 milijardi dolara samo početak iznosa koji su potrebni za potpuni prijelaz na čistu energiju, WWF smatra da su ove početne nove investicije bitna prekretnica u preusmjeravanju novca iz rizičnih fosilnih goriva u čiste i obnovljive izvore energije.

Ako se nivo CO2 nastavi povećavati iz godine u godinu a mi nastavimo ignorisati nauku, sami ćemo biti odgovorni za drastične posljedice u godinama koje dolaze.

“žDjelovati moramo sada! Trebamo uložiti novac u čiste i obnovljive izvore energije kako bi ograničili opasne klimatske promjene, smanjili rizike za ljudsko zdravlje od prljavih fosilnih goriva, ubrzali i olakšali pristup energiji, te sačuvali našu kolektivnu budućnost”, zaključuje Smith.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu