Nusmir Mekić iz Tuzle napravio projekat vjetroelektrana koje će umanjiti iznose računa za struju

Nusmir Mekić iz Tuzle napravio projekat vjetroelektrana koje će umanjiti iznose računa za struju

Nusmir Mekić, zlatni student Fakulteta elektrotehnike iz Tuzle, osvojio je nagradu za najpopularniji projekat na svjetskom takmičenju startup ideja u Danskoj sa 7.300 glasova. Njegova ideja je bila napraviti male vjetroelektrane koje će svi moći priuštiti i koje će pomoći svim stanovnicima Bosne i Hercegovine.

Ovaj uspješni mladi Tuzlak kaže da je najveći problem vjetroelektrana cijena, stoga je i radio na tome da skupe dijelove zamijeni jeftinijim, ali boljim, te da ih prilagodi radu vjetroelektrana.

“Cilj je imati uređaj koji će svako moći kupiti i postaviti na svoju kuću kako bi umanjio račun za struju ili ga u potpunosti ‘zaradio’. Pored toga možemo imati i veliki utjecaj na našu okolinu te smanjiti veliku zagađenost koju imaju pojedini gradovi u BiH. Inače, riječ je o svjetskom takmičenju startup ideja koje organizira Ventura Cup u saradnji s udruženim danskim Univerzitetima. Takmičenje okuplja najbolje ideje za započinjanje biznisa, gdje su prisutni predstavnici velikih svjetskih univerziteta i internacionalni predstavnici”, kaže Mekić koji trenutno boravi u Danskoj gdje prisustvuje raznim radionicama i takmičenjima.

Dodaje kako se osim navedenih na takmičenju nalaze i drugi ljudi iz cijelog svijeta koji su imali dovoljno dobru ideju da prođu u uži krug od 50 finalista.

Takmičari su inače podijeljeni u šest kategorija, a pobjednik svake kategorije dobija 5.000, dok jedan od tih pobjednika dobija dodatnih 20.000 dolara.

“Takmičenje je nevjerovatno iskustvo, jer sam upoznao mnogo sjajnih ljudi, ali i napravio kontakte koji mi mogu pomoći u realizaciji ideje i nastavku karijere, tzv. mentore”, dodaje mladi bh. inovator.

Sedmog oktobra danska princeza Mary je dodijelila nagrade najuspješnijim mladim inovatorima, među kojima je bio i bh. predstavnik Nusmir Mekić.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply