Obama: Čista energija ima “nepovratni zamah”

Obama: Čista energija ima “nepovratni zamah”

44. predsjednik objasnio je kako je zelena energija sada jeftinija od fosilnih goriva, a fosilna goriva to ne mogu tako lahko promijeniti.

Nakon slušanja vijesti dalo bi Vam se oprostiti što razmišljate da Barack Obamova predsjednička ostavština će biti rastrgana u narednih nekoliko mjeseci. Ali, 44. predsjednik smatra da njegov rad- usmjeravanje Amerike prema čistoj, zelenoj budućnosti neće se poništiti tako lahko kao što njegov nasljednik vjeruje. To je predmet naučnog rada koji je Obama pisao za časopis Sience pod nazivom “Nepovratan zamah čiste energije“.

Obamin teza je da čista energija čini dobro za okoliš, pomaže preduzećima uštedjeti novac i, na kraju, koristi svima. U posljednjih osam godina došlo je do pada cijena obnovljivih izvora energije, a ekonomija je porasla, i čista energija zapošljava dva puta više ljudi nego prljavi ekvivalent.

Dok Obamina zamjena ima duboke veze sa industrijama nafte i uglja, ipak je vjerovatno da je njihov pad sada nepovratan. Predsjednik objašnjava da iako je eleketrična energija proizvedena u termoelektranama jeftina, na tržištu se neće ponovo otvarati jer su neprofitabilne. Između redova, on kaže da je sve što je Trump obećao, može vrlo lahko propasti.

To nije prvi put da je predsjednik koristio akademski rad da brani svoje političke inicijative. On je ranije pisao u časopisu Američkog medicinskog udruženja u podršci reformi zdravstvene zaštite i Zakona o “Affordable Care”. To je prirodno za bivšeg akademika, koji je predavao ustavno pravo na Univerzitetu punih 12 godina prije nego što je postao senator.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply