Obezbijeđeno 60 miliona eura za VE “Hrgud”

Obezbijeđeno 60 miliona eura za VE “Hrgud”

Direktor ureda Razvojne banke KfW u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosen posjetio je FIPA-u i razgovarao sa direktorom Gordanom Milinićem o projektima koje će KfW finansijski podržati u BiH, te naglasio da su obezbijeđena sredstva u visini od 60 miliona eura za Vjetroelektranu "Hrgud". Time KfW nastavlja podršku elektroenergetskim projektima u BiH, nakon vjetro parkova Mesihovina i Podveležje za koje su ugovori potpisan u visini od 72 i 65 miliona eura.

Direktor ureda Razvojne banke KfW u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosen posjetio je FIPA-u i razgovarao sa direktorom Gordanom Milinićem o projektima koje će KfW finansijski podržati u BiH, te naglasio da su obezbijeđena sredstva u visini od 60 miliona eura za Vjetroelektranu “Hrgud”. Time KfW nastavlja podršku elektroenergetskim projektima u BiH, nakon vjetro parkova Mesihovina i Podveležje za koje su ugovori potpisan u visini od 72 i 65 miliona eura.

KfW takođe finansijski podržava projekte odvodnje, prečišćavanja otpadnih voda i vodosnabdijevanja u Bihaću, Zenici, Tuzli i Banja Luci, na osnovu Sporazuma o suradnji Vlada Njemačke i Vijeća ministara BiH.

Direktor Milinić je istakao da je posao privlačenja stranih investicija složen posao, da zahtjeva zajednički angažman nadležnih institucija BiH, da FIPA razgovara sa potencijalnim investitorima, da prezentira investicijske projekte da surađuje sa stranim ambasadama u BiH, kao i sa ambasadama BiH u inostranstvu radi pronalazaka novih konatakata i potencijalnih investitora.

Direktor Schmidt-Rosen je izrazio punu podršku radu FIPA, i istakao da će i KfW preko svojih linija nastojati što više njemačkih kompanija animirati za ulaganja u BiH.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply