Obišao svijet: Solar Impulse 2 letio 40.000 kilometara bez goriva (Video)

Obišao svijet: Solar Impulse 2 letio 40.000 kilometara bez goriva (Video)

Avion na solarni pogon Solar Impulse 2 obišao je svijet. U utorak je sletio je u Abu Dhabi i tako završio zadnju etapu leta koji je počeo u martu prošle godine.

“Uspjeli smo! Letjeli smo 40.000 kilometara bez goriva”, piše na Solar Impulseovom zvaničnon Twitter nalogu.

Avion je nakon obavljenih posljednih priprema prije dva dana napustio Međunarodni aerodrom u Kairu i krenuo put Abu Dhabija.

Avion na solarni pogon je 13. jula u Kairo stigao iz Seville. Pola sata prije slijetanja u glavni grad Egipta, avion je izvršio simboličan let iznad Velikih piramida u Gizi. Avion na solarne ćelije, koji za let koristi samo solarnu energiju, počeo je svoje putovanje oko svijeta 9. marta 2015. godine iz Abu Dhabija.

Dosad je posjetio Oman, Indiju, Mjanmar, Kinu, Japan i nekoliko gradova SAD-a, Španiju i Egipat.

Piloti Andre Borchberg i Bertrand Piccard, 5. marta 2015. godine, na put oko svijeta krenuli su iz Abu Dhabija. Svojim projektom željeli su ukazati na korištenje izvora čiste energije.

Kabina Solar Impulsea 2 bila je opremljena bocama kisika kako bi pilot mogao disati. Cockpit je prekriven izolirajućom pjenom da bi se ublažile vanjske temperature pri letu koje se kreću između 40 i -40 stepeni Celzijevih. Zahvaljujući kamerama postavljenima u kabinu, na repu i krilima putem interneta moglo se izravno pratiti putovanje Solar Impulsea u sklopu kampanje za promicanje tehnologija koje koriste čistu energiju.

Najduža etapa od 8925 km iz Nagoje u Japanu do Havaja trajala je 118 sati čime je Borschberg postavio apsolutni rekord u neprekidnom letu nekog zrakoplova. To je samo jedan od 19 službenih rekorda oborenih u globalnoj avanturi Solar Impulsea.

Avion ima prosječnu brzinu od 45 kilometara na sat, a u periodu kada su sunčeve zrake najjače može udvostručiti brzinu. Težak je 2,3 tone, a na krilima raspona 72 metra nalazi se 17.248 solarnih ćelija. Zahvaljujući baterijama od litijuma može letjeti i noću.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply