Objavljena prva online live karta zagađenosti zraka + link

Objavljena prva online live karta zagađenosti zraka + link

Prva karta svijeta koja u stvarnom vremenu pokazuje razine kakvoće zraka i kruženje onečišćujućih tvari, kao što su PM 2.5 čestice, dostupna je besplatno online.

Projekt se zove AirVisual Earth, a provodi ga međunarodna skupina znanstvenika pod vodstvom Yanna Boqulloda. Ulazni podaci prikupljaju se iz satelitskih snimki i sa 8.000 stanica za praćenje kvalitete zraka postavljenih diljem planeta.

https://airvisual.com/earth

Prema Europskoj agenciji za okoliš u Europi je godišnje zabilježeno gotovo 500.000 smrtnih slučajeva zbog zagađenja zraka, dok se u Kini ta brojka penje na čak 1.6 milijuna građana. Unatoč ovim zastrašujućim podacima, percepcija opasnosti zbog fine prašine i zagađivača kao što su ozon i sumporov dioksid je vrlo niska.

Zbog toga je Boquillod započeo projekt AirVisual Earth kako bi svatko mogao promatrati stvarno stanje u svijetu jednostavnim klikom. Stranica omogućuje promatranje vjetrova i distribuciju PM2.5 čestica. Osim davanja informacija o česticama u zraku na svjetskoj razini, aplikacija pokazuje prognozu kakvoće zraka za naredna tri dana. AirVisual Earth je u prodaju stavio i male kućne jedinice koje analiziraju koncentraciju onečišćujućih tvari u stanovima te prikupljene podatke dijele u sustav kako bi se napravila detaljnija karta sa još više podataka iz cijelog svijeta.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply